Oljelekkasjen er stanset

<p>Arkivbilde av Statfjord A-plattformen. (Scanpix) </p>
Arkivbilde av Statfjord A-plattformen. (Scanpix)

Lekkasjen på Statfjord A-plattformen er stanset, og ifølge StatoilHydro er situasjonen nå under kontroll.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi har stanset lekkasjen fra ei lagercelle til utstyrsskaftet på plattformen. Tidligere lørdag stoppet vi pumpingen av oljeblandet vann fra lagercella som var lekk, og det er ikke aktuelt å pumpe mer oljeblandet vann i sjøen, sier informasjonssjef Gisle Johanson i StatoilHydro til NTB.

Sju timers jobb

Om lag sju timer etter at varslet gikk på Statfjord A om oljelekkasje og utvikling av gass fra den utlekkede oljen, hadde StatoilHydro full kontroll på en ulykke som selskapet selv betegnet som alvorlig og uoversiktlig.

Av de 217 personene som var på plattformen da lekkasjen oppsto, ble 156 evakuert. De resterende 61 ble igjen for å forsøke å få kontroll over situasjonen.

To personer ble utsatt for gass fra den utlekkede oljen, men de skal begge være i fin form og var blant dem som ble evakuert til Statfjord B-plattformen som ligger i nærheten av Statfjord A.

Fornøyd

– Vi er fornøyd med de tiltakene som operatøren, StatoilHydro, har satt i verk, sier pressekontakt Kristin Hoffmann i Petroleumstilsynet til NTB.

Det oljeblandede vannet som ble lenset fra lagercella for å få væskenivået i cella under lekkasjepunktet, dannet en tynn oljefilm på rundt 3 kvadratkilometer rundt plattformen, ispedd noen tykkere oljeflekker.

– Miljøkonsekvensene av utslippet er svært begrenset, sier Åsmund B. Nilsen i Kystverkets vaktlag til NTB.

Personvernpolicy