- Norge kan ikke være en frihavn for kriminelle

Foto: VG/ Scanpix
Foto: VG/ Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

SVs justispolitker Akhtar Chaudhry reagerer på at nordmenn slipper reaksjoner etter drap i Pakistan. - Vi må få til en avtale med Pakistan, sier han.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I en rapport fra tidligere Kripos-sjef Arne Huuse kommer det fram at minst to nordmenn har begått såkalte hevndrap i Pakistan for deretter å returne til Norge.

Akhtar Chaudhry (SV) sitter som andre nestleder i Stortingets justiskomite og mener opplysningen understreker behovet for en politiavtale mellom Norge og Pakistan.

- Norge må presse på for å få en avtale med Pakistan, og andre land, slik at kriminelle ikke får en frihavn her, sier han til ABC Nyheter.

Les også: Lar drapsmenn gå fri

I mer enn to år har norske myndigheter arbeidet med en politiavtale med Pakistan. Temaet var også oppe da president Musharraf besøkte Stoltenberg i 2006. Foto: ScanpixI mer enn to år har norske myndigheter arbeidet med en politiavtale med Pakistan. Temaet var også oppe da president Musharraf besøkte Stoltenberg i 2006. Foto: Scanpix

Allerede i desember 2005 tok statsminister Jens Stoltenberg opp temaet under et offisielt besøk til pakistan. Og da Pakistans daværende president, Pervez Musharraf, besøkte Norge i januar året etter kom saken opp igjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I januar i år la Arne Huuse fram sin innstilling som anbefalte syv konkrete tiltak. I april sluttet Politidirektoratets sjef Ingelin Killengreen seg til Huuses anbefalninger i et brev til Justisdepartementet (JD).

- Jeg skal nå sjekke med justisministeren hva som skjer, sier Chaudhry.

Han understreker at dette også handler om nordmenns rettssikkerhet i land hvor man ikke har utleveringsavtaler og annet. I Huuses rapport nevnes også flere tilfelle hvor norske statsborgere er drept i pakistan, men uten at gjerningsmennene er tatt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Norske statsborgere kan ikke ha et mindre rettsvern i denne type land, mener Chaudhry.

- Og så er det altså også et problem andre veien - de som begår klriminelle handlinger i Pakistan og så flykter til Norge. Uten en avtale så er sjansene begrenset for at Pakistan vil reise tiltale mot vedkommende. Det er derfor i våre innbyggeres interesse å lage en avtale med Pakistan.

- Poenget er ikke å se ned på pakistansk politi eller belære dem - det handler om rettsvernet for nordmenn, mener SV-eren.

Chaudhry påpeker også at problemet også gjelder ovenfor andre land og at dette for eksempel blir tydelig ved barnebortføringssaker.