- Trening kutter brystkreftrisiko

<p>Illustrasjonsfoto: Colourbox.com</p>
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Unge kvinner som driver regelmessig fysisk aktivitet, har lavere risiko for å få brystkreft i ung alder, viser amerikansk forskning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kreft

Celler i kroppen deler seg hele tiden for å fornye seg og reparere skader. I forbindelse med celledeling, må arvematerialet i genene kopieres, slik at de to nye cellene blir helt lik mor-cellen.

Hvis viktige gener har fått store skader eller er forandret, kan kreft oppstå.

Brystkreft er den vanligste kreftformen blant kvinner, og utgjør nesten en fjerdedel av alle krefttilfeller hos kvinner. Hvert år får cirka 2700 norske kvinner diagnosen.

Ifølge Pasienthåndboka vil nesten 1 av 10 kvinner oppleve å få brystkreft.

Nå viser en stor og detaljert analyse gjennomført i USA at regelmessig trening minsker risikoen betraktelig for at kvinner skal få brystkreft før overgangsalderen, melder Forskning.no.

Nær 65.000 kvinner i alderen 12-35 år har deltatt i forskningen. Det viser seg at de som er jevnlig fysisk aktive i denne aldersgruppen, har 23 prosent lavere risiko for brystkreft.

Ifølge analysen var fysisk aktivitet i alderen 12-22 år særlig viktig.

Analysen er utført av forskere ved University School of Medicine i St. Louis og Harvard University i Boston, og ble publisert i Journal of the National Cancer Institute tidligere denne måneden.

Oppfordre til trening

Forsker og lege Graham Colditz ved Washington University School of Medicine og Barnes-Jewish Hospital mener funnene gir god grunn til å oppfordre jenter og unge kvinner til å trene.

- Våre funn viser klart at fysisk aktivitet i tenårene og som ung voksen kan betale seg i det lange løp, ved at man reduserer risikoen for brystkreft i ung alder, sier han.

I denne nye analysen har forskerne studert data fra et utvalg av kvinner i Nurses’ Health Study II, en studie der deltakerne var i alderen 24-42 år. Kvinnene hadde fylt ut detaljerte spørreskjemaer om hvor fysisk aktive de har vært fra tolvårsalderen.

Etter seks år med oppfølging, viste det seg at 550 av kvinnene i forskernes analyseutvalg hadde fått brystkreft. En firedel av alle krefttilfeller i USA diagnostiseres før kvinnen kommer i overgangsalderen. I Norge er denne andelen langt mindre.

Total aktivitetsmengde

Den gunstige effekten av trening ble ikke koblet til noen spesiell form for sport eller intensitetsgrad, ifølge forskerne. I stedet viser analysen at det er den totale aktivitetsmengden som er viktig.

- Du behøver ikke være maratonløper for å få uttelling for fordelene trening fører med seg, sier forsker Graham Colditz.

En rekke studier har vist at fysisk aktivitet reduserer brystkreftrisikoen også etter overgangsalderen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus