Lommemannen i avhør

Den 56 år gamle mannen som politiet mener er lommemannen, forklarte seg fredag om det forsvareren betegner som «sin delaktighet».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er første gang siden pågripelsen i januar at den 56 år gamle bergensmannen har gitt politiet sin forklaring. Avhøret fredag var et innledende avhør, der han selv fikk forklare seg fritt.

Ifølge hans nye forsvarer, advokat Gunhild Lærum, ønsker han nå å samarbeide med politiet og vil derfor forklare seg om «sin delaktighet»

– Han ønsket en litt annen vinkling på dette enn tidligere. Dette har vært en lang prosess som har vært vanskelig for mange. Han er innstilt på forklare seg om sin delaktighet i saken og er fornøyd med å være i gang, sier Gunhild Lærum til Dagsavisen.no.

– Ikke rett på sak

56-åringen skal ikke ha blitt konfrontert med politiets bevis og opplysninger i saken.

– Det var et innledende avhør, og vi har valgt ikke å gå rett på sak, sier politiadvokat Jorid Kile Berg i Follo politidistrikt til NTB.

I fem av de 26 sakene mannen er siktet for, sitter politiet på solide bevis i form av DNA-treff. I de elleve andre sakene skal det blant annet dreie seg om lik framgangsmåte, og ikke minst identifisering gjennom fotokonfrontasjon.

– Jeg regner med at vi kommer til å ha en rekke flere avhør med ham, men av praktiske årsaker vil vi ikke til å ha mulighet til å gjennomføre dem før etter neste uke, sier Kile Berg.

Ny forsvarer

Advokat Gunhild Lærum fra Skjetten i Akershus ble oppnevnt som forsvarer for 56-åringen for tre uker siden, etter at han ikke lenger ønsket å ha advokat Tor Erling Staff som sin forsvarer. Forholdet til den profilerte og erfarne strafferettsadvokaten skal ha vært anspent i tiden før forsvarerbyttet. Staff rådet sin klient til ikke å forklare seg for politiet og har referert sin klient på at han ikke erkjenner straffskyld «slik saken står nå».

Det er uklart om 56-åringens nye samarbeidsvilje også innebærer at han har endret stilling til skyldspørsmålet.

Mange saker

56-åringen ble pågrepet 11. januar i år. Han er siktet for overgrep mot 26 gutter over hele landet etter at siktelsen ble utvidet i april i år. I fem av sakene skal det foreligge DNA-bevis.

Politiet mener mannen er identisk med «lommemannen» og «bandasjemannen» som helt siden 1970-tallet skal ha forgrepet seg på unge gutter. Politiet tror mannen kan stå bak ytterligere 150-160 overgrep. (©NTB)

Personvernpolicy