Hizbollah avslutter væpnet aksjon i Beirut

<p>Hizbollah vedtok å trekke sine væpnede medlemmer ut av Beirut etter at hæren ba om ro i den libanesiske hovedstaden lørdag. Foto: REUTERS/Jamal Saidi / SCANPIX </p>
Hizbollah vedtok å trekke sine væpnede medlemmer ut av Beirut etter at hæren ba om ro i den libanesiske hovedstaden lørdag. Foto: REUTERS/Jamal Saidi / SCANPIX

Hizbollah og bevegelsens allierte sier de etterkommer hærens anmodning og trekker sine væpnede medlemmer ut av Beirut.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Den libanesiske opposisjonen vil avslutte all militær tilstedeværelse i Beirut slik at hovedstaden kan overføres til hærens kontroll, het det i en uttalelse fra Hizbollah lørdag.

Hæren gjorde det tidligere klart at den omgjør regjeringsvedtak som har satt sinnene i kok hos Hizbollah. Videre ba militæret om at alle fraksjonene i kampene som har rast i Libanon flere dager, skulle trekke sine væpnede medlemmer bort fra gatene.

Øyenvitner fortalte lørdag kveld at Hizbollah-krigere var i ferd med å forlate Beirut. Hizbollah understreker imidlertid at bevegelsen vil fortsette med sivil ulydighet til dens politiske krav blir innfridd.

Omgjorde

Flere dager med kamper og aksjoner har til nå krevd om lag 30 liv. Uroen startet da den provestlige regjeringen ville stoppe et kommunikasjonsnettverk drevet av Hizbollah.

Myndighetene ville også kvitte seg med sikkerhetssjefen på den internasjonale flyplassen i Beirut ettersom han skal ha bånd til Hizbollah.

Libanons statsminister Fouad Siniora ga imidlertid lørdag beskjed om at det var opp til hæren å avgjøre om de to omstridte regjeringstiltakene skulle bli stående.

Hæren vedtok så at den inntil videre beholder sikkerhetssjefen på flyplassen, og at den skal se nærmere på Hizbollahs kommunikasjonsnettverk på en måte «som ikke skader innbyggernes interesser og motstandsbevegelsens sikkerhet».

Viser muskler

Hizbollah-militsen de siste dagene har vist militære muskler og erobret flere bydeler i Beirut.

– Landet vil ikke overgi seg til kuppmakerne, sa statsminister Siniora i en TV-overført tale til den libanesiske befolkningen lørdag, men understreket at regjeringen ikke vil erklære krig mot Hizbollah.

Den vestligstøttede regjeringen i Libanon har tidligere beskyldt den sjiamuslimske militsgruppen for kuppforsøk. I sin første tale etter at kampene mellom Hizbollah og sunnimuslimske grupper brøt ut tidligere denne uken, sa Siniora at det libanesiske demokratiet er blitt tilført et «giftig stikk».

Harde kamper

Minst ti personer ble drept i harde sammenstøt nord i Libanon lørdag, ifølge en sikkerhetskilde. Kampene startet da en gruppe som støtter regjeringen, stormet kontorene til et prosyrisk opposisjonsparti.

Etter en rolig natt var det lørdag formiddag også nye sammenstøt i Libanons hovedstad Beirut. Minst to mennesker ble drept da et begravelsesfølge ble beskutt.

To andre ble såret i angrepet mot sørgende mennesker i den sunnimuslimske bydelen Tarik Jadideh. Angrepet var rettet mot begravelsen til en tilhenger av den vestligstøttede regjeringen som ble drept i sammenstøt med den sjiamuslimske Hizbollah-militsen tidligere denne uken.

– Dra nordover

Den norske ambassaden i Beirut råder nordmenn i Libanon til å ta landeveien nordover hvis de vil ut av landet.

Den norske ambassaden går ikke ut med tall eller anslag på hvor mange nordmenn som befinner seg i landet, men sier de har vært i kontakt med alle norske statsborgere som har registrert seg ved ambassaden.

– Vi har rådet dem til å holde seg i ro og følge med på nyhetene. Vi har sagt at de som har planer om å reise ut i løpet av de nærmeste dagene, bør prøve å reise via Syria, sier chargé d’Affaires ved den norske ambassaden, Aud-Lise Norheim, til NTB.

Personvernpolicy