Meny

Retten til en trygg tilblivelse

Illustrasjonsbilde: Sara Johannessen / SCANPIX

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer politikerne for en felles ekteskapslov uten å oppheve lovforbudet mot inseminasjon av lesbiske, betyr det at de vil stemme mot diskriminering av homofile, men for diskriminering av homofiles b
Om kronikkforfatteren

Guro Sibeko er nestleder i Landsforeningen for lesbisk og homofil frigjøring (LLH). Hun er registrert partner, bor i Oslo og har en sønn. Hun er utdannet lærer.

 

Foreningens hjemmesider.

I Norge har barn av heterofile ufruktbare rett til en trygg tilblivelse. De får komme til verden uten HIV og arvelige syndromer. De kan, når de blir voksne, selv velge om de vil vite hvem som hjalp foreldrene deres å gi dem liv. Barn av homofile foreldre nektes disse rettighetene.

Fordi lesbiske kvinner i dag ikke kan benytte seg av helsevesenets tilbud om donorsæd, reiser mange til Danmark. Der får vi trygg og god hjelp av jordmødre og leger. Sæden er, som den norske, testet for alle smittsomme sykdommer, og donorenes sykdomshistorie er undersøkt. Men i motsetning til den norske sædbanken, er de danske donorene anonyme. Det betyr at barna aldri vil få svar på hvem som er deres biologiske opphav. Norge har bestemt at donorbarn skal få vite hvem donoren deres er dersom barna ønsker det når de har fylt 18 år. Vi mener det er grovt diskriminerende at barn i homofile familier ikke får denne muligheten.

Verre er det likevel at mange ikke reiser til Danmark. Mange opplever at stresset med å komme seg til Danmark det ene døgnet i måneden man har eggløsning, gjør det vanskelig å bli gravid. Dessuten er det for noen uaktuelt å frata barnet muligheten til å få vite hvem donoren er. Derfor velger noen heller å inseminere hjemme.

Det er nok av menn som ønsker å donere sæd. Det tar ikke mange minutter å gjøre en avtale med de minst seriøse over internett. Men slik privat donert sæd er ikke testet for noe som helst. Dermed kan barn bli født med livstruende infeksjoner eller alvorlige arvelige sykdommer. Selv de mest seriøse private donorene som jevnlig tester seg for smittsomme sykdommer, er ikke trygge, fordi en HIV-test bare viser om man var HIV positiv tre måneder før testen ble tatt. Mens sykehusene fryser ned sæden i denne perioden og forsikrer seg om at donoren var frisk da han donerte sæd, kan de private donorene ikke gjøre noe for å sikre at mor og barn ikke smittes.

Dagens diskriminering går ikke i hovedsak ut over mødrene. Det er barna som ikke får sine rettigheter oppfylt.

Det virker som om mange ønsker å tro at spørsmålet om assistert befruktning til lesbiske er et spørsmål om rettighetene til lesbiske mødre. Men dagens diskriminering går ikke i hovedsak ut over mødrene. Det er barna som ikke får sine rettigheter oppfylt.

Når det nå ser ut til at en del politikere vil stemme for felles ekteskapslov, men ikke vil oppheve lovforbudet mot inseminasjon av lesbiske, betyr det at de vil stemme mot diskriminering av homofile, men for diskriminering av homofiles barn.

Registrer deg her eller logg på for å skrive artikler, kommentarer eller borgermeninger hos ABC Nyheter.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus