Meny

Frykter krig med Georgia

Russiske fredsbevarende styrker vokter grensen mellom Georgia og utbryterregionen Abkhasia. Foto: Scanpix/AP.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Myndighetene i den georgiske utbryterregionen Abkhasia advarer om at faren for krig er overhengende.
Abkhasia og Sør-Ossetia

Abkhasia og Sør-Ossetia brøt ut fra Georgia under etniske konflikter tidlig på 90-tallet, der tusenvis av mennesker ble drept og flere hundre tusen georgiere ble tvunget fra sine hjem.

 

Med økonomisk og diplomatisk støtte fra Russland har de to fjellprovinsene i Kaukasus i praksis eksistert som uavhengige stater i mer enn et tiår. Men ingen land, heller ikke Russland, har anerkjent deres selvstendighet.

Spenningen i Kaukasus har igjen vært høy de siste ukene, etter at Georgia 20. april hevdet at et russisk kampfly hadde skutt ned et georgisk spionfly. Myndighetene i Abkhasia hevdet søndag at de hadde skutt ned ytterligere to ubemannede georgiske overvåkingsfly.

- Vi ser av Georgias aktiviteter at de forbereder seg til krig, og vi anser flyvningen med de ubemannede flyene som en del av disse forberedelsene. Flyene kommer ikke til Abkhasia med fredelige hensikter, skriver Abkhasias viseutenriksminister Maxim Gunjia i en e-post til ABC Nyheter.

Georgiske myndigheter har nektet for at flyene ble skutt ned, men ba mandag likevel FN granske Abkhasias bruk av antiluftskyts, melder AFP.

Mandag ble det også kjent at Georgia sier opp en luftforsvarsavtale med Russland. En russisk tjenestemann bekreftet ifølge nyhetsbyrået Interfax at regjeringen i Moskva har fått beskjed om oppsigelsen. Årsaken skal være russernes støtte til Abkhasia.

- Skrekkinnjagende

- Vi ber og gjør vårt beste for å bruke alle mulige fredelige midler til å unngå krig. Abkhasia er et lite land, og vi har ingen interesse av kamp. Så vi håper Georgia vil forstå at utsiktene til krig er svært virkelige og skrekkinnjagende, skriver Gunjia.

Georgias president Mikheil Saakashvili har lovet å ta Abkhasia og Sør-Ossetia tilbake med fredelige midler.

- Det er umulig å la Abkhasia gå tilbake til Georgia, slik som det er umulig å la Kosovo vende tilbake til Serbia eller Litauen tilbake til Russland. Abkhasia har som disse tidligere sovjetrepublikkene rett til uavhengighet, skriver Gunjia videre.

Kosovo

- Kosovos løsrivelse har bidratt til å eskalere konfliktnivået i området. Georgia frykter at Kosovo skal sette en presedens, og at Abkhasia og Sør-Ossetia skal presse på for internasjonal anerkjennelse, sier Russlandsekspert Helge Blakkisrud til ABC Nyheter.

Russiske fredsbevarende styrker patruljerer konfliktområdene i Abkhkasia og Sør-Ossetia. I forrige uke varslet Russland at landet vil styrke sin militære tilstedeværelse. FN, USA og EU har uttrykt bekymring for utviklingen og opptrappingen har vakt sterke protester fra georgiske myndigheter.

Georgias president Saakashvili har anklaget de russiske styrkene for å ta side i konflikten og har bedt om at de russiske styrkene skal forlate georgisk territorium.

- Formelt sett er de russiske styrkene der under FN-mandat, og mandatet deres fornyes stadig. Georgierne ser disse styrkene mer som en part i konflikten. De står i en demilitarisert grensesone mellom Abkhasia og Georgia. I tillegg er det øvrige internasjonale FN-observatører der, sier Blakkisrud.

Nato

Georgia ønsker tettere forbindelser til Vesten og et Nato-medlemsskap, noe Russland har motsatt seg på det sterkeste.

Georgia hevdet i forrige måned at et russisk kampfly hadde skutt ned et av Georgias ubemannede overvåkingsfly over Abkhasia. Foto: Scanpix/Reuters.Georgia hevdet i forrige måned at et russisk kampfly hadde skutt ned et av Georgias ubemannede overvåkingsfly over Abkhasia. Foto: Scanpix/Reuters.

- Russland vil trolig bruke denne konflikten som et pressmiddel vis-a-vis Georgia, men jeg tror ikke Russland vil anerkjenne utbryterrepublikkene. Russland har nok mer interesse av å beholde status quo, der disse områdene fortsetter å befinne seg i et juridisk limbo. Anerkjennelse av Abkhasia og Sør-Ossetia vil kunne få implikasjoner i forhold til for eksempel Tsjetsjenia. Derfor er nok russerne skeptiske til en slik løsning, men fortsetter å jobbe tett med myndighetene i Abkhasia og Sør-Ossetia., sier Blakkisrud.

Et klart flertall av borgerne i disse utbryterrepublikkene har tatt russisk statsborgerskap, og ser på Russland som en garantist for videre selvstendig eksistens.

- Neppe krig

Blakkisrud toner ned krigsfrykten.

- Forholdet mellom Russland og Georgia har gått gjennom en rekke konflikter siden president Saakashvili kom til makten i den såkalte rose-revolusjonen i 2003. Til tider har det vært tatt i bruk kraftig retorikk, og fra russisk side omfattende straffetiltak vis-a-vis Georgia, men jeg tror ikke verken Moskva eller Tbilisi er interessert i noen væpnet konflikt, sier han.

- Men det er en viss usikkerhet her. Tbilisi er nok opptatt av å finne en snarlig løsning. Både Moskva og Abkhasia har sannsynligvis mer å vinne på at konflikten trekker ut i tid. Jo lenger tid det går, desto vanskeligere vil det bli for georgiske myndigheter å reintegrere utbryterrepublikken.

Sør-Ossetia

Myndighetene i utbryterregionen Sør-Ossetia har nylig bedt om internasjonal anerkjennelse av områdets selverklærte uavhengighet, med henvisning til Kosovo.

Nasjonalforsamlingen i Abkhasia er ventet å fremme en tilsvarende erklæring senere denne uken, melder AFP.

De uløste konfliktene er en stor hindring for Georgias forsøk på å oppnå Nato-medlemsskap, og en kilde til kontinuerlig spenning med Russland.

ABC Nyheters henvendelse til myndighetene i Georgia ble ikke besvart mandag.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus