- Wikipedia er ikke en kilde

Grunnleggeren av internett-leksikonet Wikipedia, Jimmy Wales, besøkte en konferanse på Nobel Fredssenteret i Oslo mandag. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX
Grunnleggeren av internett-leksikonet Wikipedia, Jimmy Wales, besøkte en konferanse på Nobel Fredssenteret i Oslo mandag. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX  
Artikkelen fortsetter under annonsen

Wikipedia-grunnlegger Jimmy Wales advarer journalister og akademikere mot å bruke nettleksikonet som kilde i artikler.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(ABC Nyheter/Nobels fredssenter:) - Jeg synes ikke Wikipedia bør brukes som en kilde i akademisk arbeid. Absolutt ikke på universitetsnivå, og heller ikke på videregående, sier Wikipedia-grunnlegger Jimmy Wales til ABC Nyheter/ABC TV.

Se ABC TVs intervju med Jimmy Wales i videovinduet over.

Wales grunnla det populære nettleksikonet sammen med Larry Sanger i 2001.

- Generelt sett synes jeg ikke leksikon bør brukes som kilder på den måten, selv ikke de tradisjonelle. Et leksikon bør være et utgangspunkt for research og gi bred bakgrunnskunnskap.

- Hva med journalister som henviser til Wikipedia?
- Jeg tror det er ganske farlig for journalister å bruke leksikonet på den måten. Det kan bli ganske pinlig hvis noe går galt. Igjen: også journalister kan gjerne bruke Wikipedia for å få et overblikk, men det er ikke noe man siterer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Feilkilder

Hvem som helst kan gå inn og redigere artikler på nettstedet, og nettleksikonet har blitt kritisert for å inneholde feilaktige opplysninger i enkelte artikler. Men det finnes en rekke sikkerhetsforanstaltninger på plass, både i form av moderatorer som midlertidig kan låse artikler og i form av et levende diskusjonsmiljø der leksikonets brukere korrigerer hverandre.

- En viktig ny utvikling hos oss er programvare der vi tar vare på den siste «gode» versjonen av en artikkel. Alle kan fremdeles gå inn og redigere, men de nye versjonene vil ikke bli tilgjengelig før noen andre har gått inn og godkjent den. Dermed slipper vi forhåpentligvis å blokkere artikler, sier Wales.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Wales håper den nye funksjonen vil ivareta publikums mulighet til å redigere artikler samtidig som den skjermer leseren mot vandalisme.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det blir interessant å se hvordan det vil virke.

Pepsi

Tidvis har det kommet frem eksempler på at representanter for både frivillige og statlige organisasjoner og kommersielle selskap har gått inn og endret oppføringer i nettleksikonet. I 2006 slettet noen som satt på en maskin hos PepsiCo for eksempel flere avsnitt i artikkelen om Pepsi, avsnitt som fokuserte på negative effekter brusen kunne ha på folks helse, skriver The New York Times. Dette er ikke nødvendigvis i strid med nettstedets regler, men folk oppfordres til å la det være, og det har blitt innført verktøy for å avsløre slik praksis.

I en undersøkelse tidsskriftet Nature gjorde i 2005 viste stikkprøver at Wikipedia og det anerkjente leksikonet Encyclopedia Britannica (som ikke kan redigeres av hvem som helst) fremsto som like presise. Denne undersøkelsen var imidlertid kontroversiell, melder BBC.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Populært

Ifølge egenpresentasjonen til nettstedet man skal være forsiktig med å sitere som kilde, har Wikipedia minst 684 millioner besøk i året, 75 000 aktive bidragsytere og mer enn ti millioner artikler på over 250 språk (nettleksikonets kilde for besøkstallet er siden siteanalytics.compete.com).

Dette gjør det til et av verdens best besøkte nettsteder, godt hjulpet av at søkemotoren Google gjerne gir treff fra leksikonet.

Wikipedia drives av det ikke-profittbaserte selskapet Wikimedia Foundation, og finansieres ved frivillige donasjoner - ikke reklame. Selskapet har, fremdeles ifølge egenpresentasjonen, kun 17 ansatte og var i begynnelsen drevet nærmest utelukkende av frivillige.

Wales var mandag i Norge der han holdt foredrag på Nobels Fredssenter ved konferansen «Internettsensur - hvor fritt er internett?».