Meny

Opposisjonen i Zimbabwe tar tenkepause

Robert Mugabe og Morgan Tsvangirai kan møtes i en ny runde i presidentvalget i Zimbabwe. (Foto: Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opposisjonspartiet MDC vil i løpet av noen dager ta en avgjørelse om Morgan Tsvangirai skal stille til en ny runde i presidentvalget i Zimbabwe.

– Vi har ikke fastsatt noen dato, men det kommer til å skje i løpet av noen dager, sa MDC-talsmann Nelson Chamisa lørdag.

Dagen før slo den statlige valgkommisjonen fast at Tsvangirai fikk flest stemmer ved valget 29. mars, men at han ikke fikk tilstrekkelig støtte til å unngå en andre valgomgang.

Opposisjonen mener at MDC-lederen fikk over 50 prosent av stemmene og at en ny runde mot president Robert Mugabe dermed ikke er nødvendig.

Ifølge valgloven blir Mugabe automatisk sittende som president dersom Tsvangirai ikke går med på å delta i en ny valgomgang.

Aktivister og journalist løslatt

Seks aktivister og en journalist som ble siktet for voldelige angrep etter valget i Zimbabwe i mars, er løslatt mot kausjon. Men over 20 andre sitter fremdeles fengslet, ifølge advokatene deres.

– De sju ble løslatt mot kausjon i går. De andre er fortsatt i fengsel, og vi forsøker å få til en løslatelse også for dem, sier advokat Alec Muchadehama lørdag.

Aktivistene er anklaget for å ha brent en buss, kastet steiner mot biler og sperret av veier da opposisjonen oppfordret til streik fordi resultatet fra valget ikke ble offentliggjort.

Opposisjonspartiet MDCs informasjonssjef Luke Tamborinyoka og frilansjournalisten Frank Chikowore er blant dem som fortsatt er fengslet. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus