Meny

Gerry Armstrong – Nord-Irlands Oddvar Brå

Gerry Armstrong – Nord-Irlands Oddvar Brå

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Davids kamp mot Goliat har alltid fascinert fotballelskere. Under VM i Spania i 1982 var det nettopp det det handlet om da Gerry Armstrong og hans Nord Irland fikk sin plass i historiebøkene.

Før dette mesterskapet var det kun menigheten som hadde hørt om Armstrong. Fra ligadebuten i august 1976 frem til de utrolige kveldene i Spania, spilte han for Tottenham og Watford uten å gjøre seg veldig bemerket. Han slet med å tilpasse seg finspillet til Spurs, og var ikke den mest målfarlige angriperen for noen av lagene. Bedre gikk det på landslaget, hvor han fikk sin første av 63 landskamper i 1977.

Nord-Irland har alltid hatt mange strålende enkeltspillere, men bredden har ikke vært god nok. I løpet av kvalifiseringen frem til VM i 1982 var det tydelig at laget hadde noe på gang. De endte som nummer to i sin gruppe bak Skottland og var klar for den store arena.

Les alle om Foppallkortene her

Det ble 0-0 i åpningskampen mot Jugoslavia. Så var Armstrong frempå i den neste og sikret 1-1 mot Honduras. Foran siste kamp mot vertslandet Spania hadde begge lag samme utgangspunkt. Kampen måtte vinnes for å gå videre! Få levnet våre menn en sjanse. Men dette skulle bli Kampen over alle kamper.

På en tettpakket Casanova stadion i Valencia holdt de stand til pause. Rett etter sidebytte ble det ledelse ved vår mann Gerry Armstrong etter et godt initiativ fra Burnleys Bryan Hamilton. De siste minuttene ble intense. Etter at Mal Donaghy ble utvist, ble de siste 30 minuttene spilt med ti mann. Men det holdt akkurat.

Nord-Irland spilte deretter 2-2 mot Østerrike og tapte 1-4 for Frankrike før de ble sendt hjem til en mottakelse de færreste før hadde sett. Gerry Armstrong ble forøvrig også kåret til Storbritannias beste spiller i mesterskapet foran kremen av talenter fra England og Skottland.

Prestasjonen ga han sjansen i Real Mallorca, før han trappet ned i lavere divisjoner. Armstrong fikk også kamper under VM i Mexico i 1986, men verken han eller laget kunne gjenskape tidligere bedrifter.

I dag livnærer han seg som kommentator for Sky Sport, med landskamper og spansk fotball som spesialfelt.

Se målet her og nyt kommentarene:

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus