Meny

Frykter ny storflom på Østlandet

Etter flommen på Østlandet i 2007 betalte forsikringsselskapene og Statens naturskadefond ut til sammen 152,5 millioner kroner i erstatning. Blant annet flommet Numedalslågen (bildet) over. (Foto: Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Storflommen på Østlandet i 1995 kostet samfunnet over én milliard kroner. Nå frykter forsikringsselskapene ny storflom i området.

Østlandet ble i 1995 rammet av storflom i mai og juni. Blant dem som ble hardt rammet var Bodil Grinaker:

- Det var ingen som trodde at det skulle bli storflom den gangen, sier hun til ABC Nyheter.

Nå sender Norges vassdrags- og energiforbund (NVE) ut nye flomvarsler for området, og forsikringsselskapene frykter at det kan bli like ille som for 13 år siden:

- Vi følger med, og vi vet at det er rekordmengder med snø i fjellet. Hvis alt blåser av på en gang – med mye regn, varme og snøsmelting - da blir det lett like ille som i 1995, sier Stein Haakonsen, kommunikasjonssjef i Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH), til ABC Nyheter.

Hilde Harket ved NVE forteller at flommen i 1995 var en såkalt 200-årsflom, som er intervallet mellom hver gang man ser tilsvarende vannmengder. Dagens varsler for området er fare for 5- og 10-årsflom.

- Men det vi jo hele tiden holder åpent for er at hvis snøen smelter samtidig som det kommer veldig mye regn, da kan vi ikke utelukke at situasjonen kan bli mer alvorlig, sier hun til ABC Nyheter.

- Vi følger situasjonen nøye og våre flomvarslere har døgnvakt. De vil sende ut nye varsler ved behov for det.

Harket oppfordrer alle som bor i nærheten av elver og vassdrag å holde seg oppdatert på situasjonen i sitt område.

Sjekk flomvarselet på NVE sine hjemmesider.

Sjekk været der du bor.

Milliardkostnad

Vi hadde vann i huset. Det var 1 meter og 30 centimeter vann i første etasje. Alt vi hadde i den etasjen ble ødelagt. Storflommen i 1995 skjedde i løpet av mai og juni. Forsikringsselskapene mottok totalt 6900 skademeldinger, og betalte ut erstatninger på til sammen 940 millioner kroner.

- Forsikringsselskapene dekker alt som kan brannforsikres, det vil si bygninger og så videre, mens Statens naturskadefond erstatter alt som ikke kan brannforsikres, som veier, bruer og lignende, forklarer Haakonsen i FNH.

Ifølge Gunn Eide, seksjonssjef i Statens landbruksforvaltning, som har ansvaret for Statens naturskadefond, måtte fondet ut med til sammen 124,7 millioner kroner for å dekke skader i fylkene som var hardest rammet i 1995: Hedmark (89,6 millioner), Oppland (29,6 milloner) og Akershus (5,5 millioner).

Ifølge et estimat fra Olje- og energidepartementet fra 1996 kostet flommen i 1995 beredskaps- og tiltaksapparatet 313 millioner kroner. I tillegg kommer ulønnet innsats fra en mengde frivillige og annet tap eller utgifter hos private som ikke dekkes av forsikring eller offentlig støtteordning.

Til sammenligning betalte forsikringsselskapene ut 130 millioner kroner og Statens naturskadefond 22,5 millioner i erstatning etter flommen som rammet Østlandet sommeren 2007.

Se ABC TV: Akutt rasfare i Gudbrandsdalen

- Mistet alt i første etasjen

Bodil Grinaker som bor på en gård i Koppang, ved bredden av Glomma i Stor-Elvdal kommune, har friskt i minne flommen i 1995.

- Vi hadde vann i huset. Det var 1 meter og 30 centimeter vann i første etasje, sier hun til ABC Nyheter.

- Det er et gammelt hus, og vi måtte rive hele første etasje for å få tørket det. Alt vi hadde i den etasjen ble ødelagt. I tillegg hadde vi dyr på gården. Det var sauer som nettopp hadde fått lam, og vi måtte bruke båt for å redde dem.

Arbeidet med å reparere det som ble ødelagt av flommen tok mange måneder.

- Det gikk langt ut på høsten før alle skadene var reparert. Ett av husene på gården ble ikke ferdig før rett før julen det året, sier Grinaker.

Hun forklarer at hun foreløpig ikke frykter ny flom, men at hun følger med på situasjonen:

- Jeg er helt rolig ennå, men hvis det blir mye regn med snøsmelting, så kan det gå galt. Vi ser på Glomma hver dag, mange ganger om dagen.

- Det var ingen som trodde at det skulle bli storflom den gangen. Nå vet vi hvordan situasjonen er og følger med. Sånn sett er vi mer forberedt.

- Hvis det blir fare på ferde skal vi i hvert fall flytte dyrene. Det blir det første vi gjør, slik at vi kan kjøre dem bort med bil.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus