En prøvelse for Brown

Statsminister Gordon Brown med konen Sarah Brown. (Foto: Scanpix)
 Statsminister Gordon Brown med konen Sarah Brown. (Foto: Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Briter stemte torsdag i lokalvalgene i England og Wales og borgermestervalget i London. Valget betraktes som en popularitetstest for statsminister Gordon Brown.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kappløpet om å bli borgermester i London står mellom Ken Livingstone, som tilhører det britiske arbeiderpartiet Labour, og hans konservative motkandidat Boris Johnson.

Livingstone er sittende borgermester i London og håper på en tredje periode i embetet. Han har ligget jevnt med Johnson på de siste meningsmålingene.

– Jeg tror det kommer til å bli svært jevnt, sa Livingstone etter å ha avgitt sin stemme torsdag.

Seier til Johnson vil være en oppmuntring for den konservative partilederen David Cameron, som ønsker å ta over roret ved neste parlamentsvalg etter at Labour har gått av med seieren de tre siste gangene.

Svake meningsmålinger

Resultatene av valgene i England og Wales blir også en pekepinn på statsminister Browns popularitet i det britiske folket.

Rundt 4.000 representanter til 160 kommunestyrer skal velges i lokalvalgene torsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Labour har gjort det svakt på meningsmålingene i det siste og mye tyder på at de konservative vil vinne i en rekke valgkretser.

Regjeringspartiet gjorde det dårlig under lokalvalget i 2004 da mange var misfornøyde med Storbritannias støtte til USAs under krigen i Irak.

Summerer småfeil

Hvis Labour mister hovedstaden og Brown taper enda mer terreng denne gangen, kan det gi grobunn for spekulasjoner om et eventuelt lederskifte.

– Hver lille feil blir lagt sammen. Det kommer til å bli sett på som del av historien om en regjering i krise, sier dataprogrammereren James North (30) utenfor et stemmelokale nord i London.

Brown innrømmet dagen før valgdagen å ha gjort feil i forbindelse med skattereformen, og mye av britenes misnøye med ham og Labour er knyttet til problemene i den britiske økonomien.