Meny

En prøvelse for Brown

Statsminister Gordon Brown med konen Sarah Brown. (Foto: Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Briter stemte torsdag i lokalvalgene i England og Wales og borgermestervalget i London. Valget betraktes som en popularitetstest for statsminister Gordon Brown.

Kappløpet om å bli borgermester i London står mellom Ken Livingstone, som tilhører det britiske arbeiderpartiet Labour, og hans konservative motkandidat Boris Johnson.

Livingstone er sittende borgermester i London og håper på en tredje periode i embetet. Han har ligget jevnt med Johnson på de siste meningsmålingene.

– Jeg tror det kommer til å bli svært jevnt, sa Livingstone etter å ha avgitt sin stemme torsdag.

Seier til Johnson vil være en oppmuntring for den konservative partilederen David Cameron, som ønsker å ta over roret ved neste parlamentsvalg etter at Labour har gått av med seieren de tre siste gangene.

Svake meningsmålinger

Resultatene av valgene i England og Wales blir også en pekepinn på statsminister Browns popularitet i det britiske folket.

Rundt 4.000 representanter til 160 kommunestyrer skal velges i lokalvalgene torsdag.

Labour har gjort det svakt på meningsmålingene i det siste og mye tyder på at de konservative vil vinne i en rekke valgkretser.

Regjeringspartiet gjorde det dårlig under lokalvalget i 2004 da mange var misfornøyde med Storbritannias støtte til USAs under krigen i Irak.

Summerer småfeil

Hvis Labour mister hovedstaden og Brown taper enda mer terreng denne gangen, kan det gi grobunn for spekulasjoner om et eventuelt lederskifte.

– Hver lille feil blir lagt sammen. Det kommer til å bli sett på som del av historien om en regjering i krise, sier dataprogrammereren James North (30) utenfor et stemmelokale nord i London.

Brown innrømmet dagen før valgdagen å ha gjort feil i forbindelse med skattereformen, og mye av britenes misnøye med ham og Labour er knyttet til problemene i den britiske økonomien.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus