- Narkopusharar er gode menneske

- Narkopusharar er gode menneske
- Narkopusharar er gode menneske

Jonas T. Bengtsson entra heroinmiljøet då han skreiv si siste bok «Submarino». Moralen la han att heime.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jonas T. Bengtsson (f.1976)

Forfattaren fekk den danske debutantprisen i 2005 for sin kritikerroste roman "Aminas Breve" (norsk utgåve 2007) og vart nominert til Weekendavisens Litteraturpris. "Submarino" er hans andre roman. Denne har og fått overveldande god mottaking.

Bengtsson er født og vaks opp i Brønshøj. Han har tidlegare arbeida med barneprogramm i dansk fjernsyn, spelt barneteater og studert arabisk ved Københavns Universitet. I dag bur han med si dansk-marokkanske kone og eit barn i København.

Meir om Jonas T. Bengtsson: Submarino.dk

-Det er sant, seier han.

- Dei som sel heroin, som brukar heroin; mange er svært gode menneske. Og miljøet er veldig spesielt, basert på tillit frå ende til annan. Det er eit miljø som søkjer å unngå vold.

Jonas T. Bengtsson festar blikket. Den anerkjende danske forfattaren har to boksuksessar friskt i minne.

Under arbeidet med si siste bok «Submarino», som er ute på norsk i desse dagar, fekk han innpass i narkotikamiljøet i København.

- Eg var så heldig å bli kjend med leiaren i ein dansk organisasjon for aktive rusmisbrukarar. Han tok meg med inn miljøet og introduserte meg for fleire menneske der. Skikkelige folk, legg han til, som hadde ei historie å fortelje.

- Eg sat sjølv og såg på korleis folka eg blei kjend med fiksa sine eigne skot. Menneske som har vore narkomane i mange år og som har opplevd heroinmisbruket på kroppen, dei beundrar eg. Det inneber ei heilt særeigen livsvilje. Du er ikkje eit dårleg menneske sjølv om du er heroinmisbruker.

Steroide torpedoar og bakmenn med karma

Forfattaren meiner at film gir eit misvisande bilete av desse tunge miljøa.

- Heroinmiljøet er ikkje som på film. Under skriveperioden blei eg kjend med både narkotikalangarar og narkomane. Eller, ein kan vel seie at desse er i same gruppe. Det er nemleg slik at om lag alle som sel heroin, brukar det sjølv.

- Å deale med heroin er ei bedrift slik som alle andre. Og det er faktisk ikkje slik at store steroide menn kjem og skal krevje inn gjelda di om det skjer seg, fortel han.

- Var det ikkje vanskeleg å sitje som observatør og sjå på dei som satte skot med heroin, når du veit kva skade dette gjer?

Han dreg litt på det:

- Nja... Men moralen måtte eg jo leggje igjen heime, ikkje sant?

Han blir stille.

- Det har mykje med korleis du tenkjer. Som kunstnar og forfattar har eg kome fram til at eg må gå inn i ting fullstendig utan fordommar. Eg kan vere svært fordomsfull som privatperson, men som kunstnar kan eg ikkje det. Og observatør vil eg ikkje seie at eg var - for som observatør skal ein jo ikkje blande seg.

Egoistiske svik

I «Submarino» treff vi to brødre, to historier og to stemmer. Nick drikk, løftar vekter og lev eit tilsynelatande meiningslaust liv. Om natta drøymer han om abortar, døde hundar og barnevogner fulle av barnelik. Historia om Nick minner om ei moderne utgåve av klassikaren «Om mus og menn». «Submarino» inneheld mykje omsorg og mykje omsorgssvikt.

- Det er så enkelt å seie at det er samfunnet som sviktar. Det er jo eigentleg menneskelege svikt det er snakk om, seier forfattaren.

Nicks bror er tung narkoman og far til vesle Martin. Det er ei rolle som er vanskeleg å kombinere. Begge brørne har vakse opp i eit samfunn med ein familie som har svikta. Svika er mange også i det vaksne livet.

I «Submarino» har Bengtsson valt å ikkje gi namn til den narkomane broren.

- Det er så lett å tru at det å bli narkoman aldri kan hende ein sjølv eller dei rundt ein. Men sanninga er at slike personlege tragedier kan hende oss alle. Ved å ikkje namngi bror til Nick, ønskjer eg å understreke akkurat det. Slik kan alle identifisere seg med han.

Sjølv er Jonas T. Bengtsson ein kjend mann i heimlandet Danmark. Før debuten med «Aminas Breve» i 2005, skreiv han for Barne-TV og var sjølv i mange år eit kjend fjes frå Barne-TV og barneteater.

- Det var så vanskelig å snakke så pent, innrømmer han.

- Eg hadde ei trong for å fortelje vaksne historier til vaksne mennesker.

- Kvifor så destruktivt?

- Nick har et destruktivt samfunnsyn, som eg diverre langt på veg deler med han, seier han med eit smil. Mange lesarar forstår hovudpersonen i «Submarino», men få vil innrømme det.

Tittelen «Submarino» viser til at hovudpersonane har «hovudet under vatn» og er i ferd med å drukne. Han viser også til «Slaget ved Algeri» frå 1965, ein kjend krigsfilm som blei brukt som undervisningsmateriell i tortur i Sør-Amerika, på ein skule for bødlar. Den same filmen vart også brukt til å skulere Amerikanske soldatar i Vietnamkrigen.

- Nick hadde fungert utmerka i ein krig. Slik som andre unge menn utan noko å leve for, treng han noko å kjempe for. Han har så mykje sinne, energi og hat inne i seg, men ikkje nokon stad å gjere av det. Nick hadde fungert mykje betre om han hadde høyrt til ein annan tidsalder, som mellomalderen eller rundt siste verdskrig. Men han hadde vore mot overmakta, trur Bengtsson.

- Eg blir fascinert av kulturen som er i dag, med treningsstudio og vektløftning i sentrum. Alle desse unge mennene som ikkje har noko å gjere, ingenting å leve for, som slåss med seg sjølv og har ingenting å bruke energien sin på anna enn på å løfte tunge vekter.

Ein er ikkje verdt noko

- Alle treng ein indre kamp. Før eg gjekk i gang med å skrive var eg ikkje på vei nokon stad. Eg visste ikkje kva eg ville og trudde ikkje at eg syntes så godt, eg kjende meg nærmast usynleg. Eg har alltid hatt historier svirrande rundt i hovudet mitt, enkelte er betre og vanskelegare enn andre. Historia i «Submarino» er ei svært enkel historie eg meiner eg ikkje har høyrt før. Sjølv om eg ikkje kan samanlikne mitt eige drama med Nicks knallharde historie, eller brorens narkomani, var «Submarino» min kamp, og eg meiner at alle burde ha noko å kjempe for og mot.

Jonas T. Bengtsson har dedikert den sterke boka til son sin, Youssef.

- Å dedikere ei bok om grov omsorgssvikt til sin eigen son, er ikkje det litt spesielt?

- Då eg hadde skrive denne boka var det det største eg nokon gong hadde gjort. Difor var det å dedikere den til sonen min det største eg kunne gjere. Så vonar eg at han les den ein dag og blir litt stolt av sin gamle far.

- Du veit, ein er ingenting før ein blir forelder. Før ein blir det, er det som om det ikkje er bruk for ein. Det er enklare å leve som far, legg Bengtsson til.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:43 FN: – Den mest utfordrende krisen siden andre verdenskrig00:27 Russen med massesøksmål etter avlyst landstreff i Kongeparken23:49 Sykepleierforbundet kaller regjeringens nødrespiratorbestilling kunnskapsløs23:38 Interndokument: Stockholms sykehus fulle i neste uke23:35 Tidligere Marseille-president Diouf er død, var koronasmittet23:10 Nakstad: Det vil ta mange år å oppnå flokkimmunitet22:29 Intensivoverlege om nødrespiratorer: – Gir ikke gir økt intensivkapasitet22:05 Politiet tror de kan oppklare Birgitte Tengs-saken21:37 Tidligere fylkesordfører Ragnar Kristoffersen er død21:28 Barna er sporløst borte: – Hun sa de var blitt «zombier»21:17 Høie: Ikke akutt mangel på smittevernutstyr i Norge nå21:16 Mann fikk strafferabatt for å ha deltatt i rettssaken via videolink21:16 Polaris Media dropper utbytte21:14 Kommunene sliter med å nå ut til sårbare barn under koronakrisen21:14 Snart 3.000 til tjeneste som helsepersonell21:12 Fagermo om fotballåret: Sesongstart uten publikum, NM-walkover og tre kamper i uka20:52 Patrick McEnroe coronasmittet20:46 Syrisk TV melder om israelsk luftangrep20:45 Norske sykepleiere forteller: Inngripende endringer, lange vakter og utrygghet20:14 Coronautbrudd på amerikansk hangarskip20:11 Både ordfører og varaordfører i Nes smittet20:09 Dødstallet i Frankrike stiger20:08 Amerikansk etterretning hjalp Frode Berg20:07 Oslo tilbyr skole og barnehage også i påsken19:49 Artisten «Kamelen» tiltalt for trusler og medvirkning til ran19:48 Russland åpner for unntakstilstand19:47 Mann siktet for mishandling etter at familiemedlemmer ville bryte coronaregler19:45 Pandemien har forårsaket 837 nye dødsfall i Italia19:44 Coronahopp for Høyre på ny meningsmåling19:34 Erna åpner for noe oppmyking etter påske18:17 En person alvorlig skadd etter at hund angrep flere i Drammen18:17 Person fra Asker død etter koronasmitte18:15 Pandemien har kostet flere liv i USA enn Kina17:49 Coronakrisen fører til at luftens giganter førtidspensjoneres17:37 Turkmenistan forbyr ordet «coronavirus»17:03 Ekspert: – Trump har møtt sin overmakt16:52 Sykepleier døde av corona: – Jeg har det bra. Ikke si noe til mamma og pappa16:30 Foreldre siktet for bortføring av fire barn16:29 Regjeringen bestiller 1.000 nødrespiratorer15:34 Visit Norway legges ned i Danmark15:33 Dårlig vær kan avskjære Finnmark fra resten av landet i lang tid15:14 EOS-utvalget: Kritisk til E-tjenestens innsamling i Norge15:13 Bill Gates advarte mot ny pandemi: – Ingen hørte etter14:56 Diabetestelefonen har firedoblet trafikken14:52 Ingen fotball for Haaland og co. før mai14:46 NHO sier nei til lønnsløft for å corona-sikre jordbruket14:28 Mot løsning for Rajas krisepakke for idretten14:27 Anniken Hauglie blir ny sjef i Norsk olje og gass14:22 På denne britiske øya bygde nazistene en konsentrasjonsleir14:12 Sverige innfører besøksforbud på aldershjem14:11 Stortinget sier nei til privateide kraftkabler13:58 Tettey legger opp neste sommer13:58 Krevende å holde oversikt som forbruker13:25 Coronafriske «pasient 47» spiser lunsjen sin på et eget bord13:15 Langrenn med hovedsponsor på plass13:01 31 personer fikk feil prøvesvar12:48 Europeisk handelsløsning med Iran på plass12:45 IS-siktet kvinne varetektsfengslet fram til etter påske11:59 Passasjertrafikken på norske flyplasser ned 93 prosent11:57 Billig olje gir lav inflasjon i euro-landene11:56 Syklist døde i ulykke i Telemark11:52 Vedum: – Selv med denne pakken vil flere miste jobbene sine11:11 – Dette bildet oppsummerer for meg alt som er galt med landet11:11 Eliteserieklubbene kan trene organisert fra onsdag11:08 Reagerer kraftig mot Forsvaret-forskrift: – Vil få mulighet til å beordre sivile11:08 EOS-utvalget refser PST11:06 Sverige spår arbeidsledighet på 9 prosent10:40 Lego-overskuddet nær doblet10:32 Første hetebølge i Antarktis10:28 Fem corona-pasienter ble bedre etter å ha fått blodplasma fra friske10:20 Oslo Børs åpner opp 2,5 prosent10:19 Nesten 12.000 nye dagpengesøknader til Nav på mandag10:18 Guvernør: New York trenger 1 million helsearbeidere10:17 Milliardkontrakt inngått for D-blokka i regjeringskvartalet09:59 21-årig blogger blåste av virus-advarsler – nå er hun selv smittet09:23 Norske oljeselskaper selger ikke med tap: – Vi forventer at de overlever09:20 Indonesia stenger grensa for utlendinger09:19 194 innsatte løslatt før tiden for å redusere smitterisiko09:19 Solbakken & co. går ned 20 prosent i lønn08:31 ESA godkjenner norsk støtte til flyselskaper08:25 Bayern-sjefen vil forlenge Bundesliga til høsten08:14 19 omkommet i voldsom skogbrann i Kina08:05 Politiet oppfordrer folk til å ta samfunnsansvar07:52 Nå gjør de bestselgeren sin elektrisk07:45 Bred enighet om ny krisepakke07:43 Norsk forskning: Vil bruke astronaut-urin til å blande månebetong07:39 Norwegian kansellerer alle avganger til Finnmark i april07:39 Oljeprisen stiger07:38 Forskere i Trondheim har utviklet ny coronatest i rekordfart07:22 USA har vedtatt at våpenbutikker kan holde åpent06:55 Flere enn 20.000 helsearbeidere smittet i Italia og Spania06:51 Virus-stopp for Eliteserien: – Snudd hverdagen nesten på hodet06:31 Ajer om van Dijk-sammenligningen: – Selvfølgelig smigrende06:30 Dyrene tar tilbake storbyens tomme gater06:19 Harry og Meghan starter hverdagslivet i Los Angeles06:15 Norsk politikk i coronadvale – men iskanten kommer06:04 Dette skjer i dag06:00 Zimbabwes innbyggere må velge mellom sult og corona05:56 Svensk skitopp bryter tausheten: – Det er en tøff situasjon05:31 Loveleen Brenna kritiserer informasjonen til minoriteter
Siste nytt
00:43VerdenFN: – Den mest utfordrende krisen siden andre verdenskrig00:27NorgeRussen med massesøksmål etter avlyst landstreff i Kongeparken23:49NorgeSykepleierforbundet kaller regjeringens nødrespiratorbestilling kunnskapsløs23:38VerdenInterndokument: Stockholms sykehus fulle i neste uke23:35SportTidligere Marseille-president Diouf er død, var koronasmittet23:10Helse og livsstilNakstad: Det vil ta mange år å oppnå flokkimmunitet22:29Helse og livsstilIntensivoverlege om nødrespiratorer: – Gir ikke gir økt intensivkapasitet22:05NorgePolitiet tror de kan oppklare Birgitte Tengs-saken21:37NorgeTidligere fylkesordfører Ragnar Kristoffersen er død21:28VerdenBarna er sporløst borte: – Hun sa de var blitt «zombier»21:17Helse og livsstilHøie: Ikke akutt mangel på smittevernutstyr i Norge nå21:16NorgeMann fikk strafferabatt for å ha deltatt i rettssaken via videolink21:16PengerPolaris Media dropper utbytte21:14Helse og livsstilKommunene sliter med å nå ut til sårbare barn under koronakrisen21:14Helse og livsstilSnart 3.000 til tjeneste som helsepersonell21:12SportFagermo om fotballåret: Sesongstart uten publikum, NM-walkover og tre kamper i uka20:52SportPatrick McEnroe coronasmittet20:46VerdenSyrisk TV melder om israelsk luftangrep20:45Helse og livsstilNorske sykepleiere forteller: Inngripende endringer, lange vakter og utrygghet20:14Helse og livsstilCoronautbrudd på amerikansk hangarskip20:11Helse og livsstilBåde ordfører og varaordfører i Nes smittet20:09Helse og livsstilDødstallet i Frankrike stiger20:08NorgeAmerikansk etterretning hjalp Frode Berg20:07Helse og livsstilOslo tilbyr skole og barnehage også i påsken19:49NorgeArtisten «Kamelen» tiltalt for trusler og medvirkning til ran19:48Helse og livsstilRussland åpner for unntakstilstand19:47Helse og livsstilMann siktet for mishandling etter at familiemedlemmer ville bryte coronaregler19:45Helse og livsstilPandemien har forårsaket 837 nye dødsfall i Italia19:44PolitikkCoronahopp for Høyre på ny meningsmåling19:34Helse og livsstilErna åpner for noe oppmyking etter påske18:17NorgeEn person alvorlig skadd etter at hund angrep flere i Drammen18:17Helse og livsstilPerson fra Asker død etter koronasmitte18:15Helse og livsstilPandemien har kostet flere liv i USA enn Kina17:49ReiseCoronakrisen fører til at luftens giganter førtidspensjoneres17:37VerdenTurkmenistan forbyr ordet «coronavirus»17:03PengerEkspert: – Trump har møtt sin overmakt16:52VerdenSykepleier døde av corona: – Jeg har det bra. Ikke si noe til mamma og pappa16:30NorgeForeldre siktet for bortføring av fire barn16:29Helse og livsstilRegjeringen bestiller 1.000 nødrespiratorer15:34ReiseVisit Norway legges ned i Danmark15:33NorgeDårlig vær kan avskjære Finnmark fra resten av landet i lang tid15:14NorgeEOS-utvalget: Kritisk til E-tjenestens innsamling i Norge15:13NorgeBill Gates advarte mot ny pandemi: – Ingen hørte etter14:56Helse og livsstilDiabetestelefonen har firedoblet trafikken14:52SportIngen fotball for Haaland og co. før mai14:46PengerNHO sier nei til lønnsløft for å corona-sikre jordbruket14:28SportMot løsning for Rajas krisepakke for idretten14:27PolitikkAnniken Hauglie blir ny sjef i Norsk olje og gass14:22VerdenPå denne britiske øya bygde nazistene en konsentrasjonsleir14:12VerdenSverige innfører besøksforbud på aldershjem14:11PolitikkStortinget sier nei til privateide kraftkabler13:58SportTettey legger opp neste sommer13:58PengerKrevende å holde oversikt som forbruker13:25VerdenCoronafriske «pasient 47» spiser lunsjen sin på et eget bord13:15SportLangrenn med hovedsponsor på plass13:01Helse og livsstil31 personer fikk feil prøvesvar12:48PengerEuropeisk handelsløsning med Iran på plass12:45NorgeIS-siktet kvinne varetektsfengslet fram til etter påske11:59ReisePassasjertrafikken på norske flyplasser ned 93 prosent11:57PengerBillig olje gir lav inflasjon i euro-landene11:56NorgeSyklist døde i ulykke i Telemark11:52PolitikkVedum: – Selv med denne pakken vil flere miste jobbene sine11:11Verden– Dette bildet oppsummerer for meg alt som er galt med landet11:11SportEliteserieklubbene kan trene organisert fra onsdag11:08NorgeReagerer kraftig mot Forsvaret-forskrift: – Vil få mulighet til å beordre sivile11:08NorgeEOS-utvalget refser PST11:06PengerSverige spår arbeidsledighet på 9 prosent10:40PengerLego-overskuddet nær doblet10:32VerdenFørste hetebølge i Antarktis10:28Helse og livsstilFem corona-pasienter ble bedre etter å ha fått blodplasma fra friske10:20PengerOslo Børs åpner opp 2,5 prosent10:19PengerNesten 12.000 nye dagpengesøknader til Nav på mandag10:18Helse og livsstilGuvernør: New York trenger 1 million helsearbeidere10:17PengerMilliardkontrakt inngått for D-blokka i regjeringskvartalet09:59Helse og livsstil21-årig blogger blåste av virus-advarsler – nå er hun selv smittet09:23PengerNorske oljeselskaper selger ikke med tap: – Vi forventer at de overlever09:20ReiseIndonesia stenger grensa for utlendinger09:19Norge194 innsatte løslatt før tiden for å redusere smitterisiko09:19SportSolbakken & co. går ned 20 prosent i lønn08:31PengerESA godkjenner norsk støtte til flyselskaper08:25SportBayern-sjefen vil forlenge Bundesliga til høsten08:14Verden19 omkommet i voldsom skogbrann i Kina08:05NorgePolitiet oppfordrer folk til å ta samfunnsansvar07:52MotorNå gjør de bestselgeren sin elektrisk07:45PolitikkBred enighet om ny krisepakke07:43NorgeNorsk forskning: Vil bruke astronaut-urin til å blande månebetong07:39ReiseNorwegian kansellerer alle avganger til Finnmark i april07:39PengerOljeprisen stiger07:38Helse og livsstilForskere i Trondheim har utviklet ny coronatest i rekordfart07:22VerdenUSA har vedtatt at våpenbutikker kan holde åpent06:55Helse og livsstilFlere enn 20.000 helsearbeidere smittet i Italia og Spania06:51SportVirus-stopp for Eliteserien: – Snudd hverdagen nesten på hodet06:31SportAjer om van Dijk-sammenligningen: – Selvfølgelig smigrende06:30VerdenDyrene tar tilbake storbyens tomme gater06:19VerdenHarry og Meghan starter hverdagslivet i Los Angeles06:15PolitikkNorsk politikk i coronadvale – men iskanten kommer06:04NorgeDette skjer i dag06:00VerdenZimbabwes innbyggere må velge mellom sult og corona05:56SportSvensk skitopp bryter tausheten: – Det er en tøff situasjon05:31NorgeLoveleen Brenna kritiserer informasjonen til minoriteter
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus