Hareide bekymret over importrushet

<div class="viewNews">Somen A Tchoyi (foran) og Daniel Nannskog jubler for et Stabæk-mål. Klubben hadde hele åtte ikke-norske spillere fra start mot Brann (Foto: Stian Lysberg Solum, SCANPIX)</div>
Somen A Tchoyi (foran) og Daniel Nannskog jubler for et Stabæk-mål. Klubben hadde hele åtte ikke-norske spillere fra start mot Brann (Foto: Stian Lysberg Solum, SCANPIX)

Over 40 prosent av startoppstillingene i eliteserien fotball er importspillere. Lars Bohinen skylder på prisnivået. Åge Hareide er bekymret.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I siste serierunde var 63 av 154 spillere hentet fra utlandet. Stabæk framstår som den desiderte «verstingen» med hele åtte av 11. Bare Jon Knudsen, Morten M. Skjønsberg og Bjørnar Holmvik har norsk pass.

Dette er «importligaen» i siste runde:

Stabæk 8, Rosenborg 6, Viking 6, Fredrikstad 6, Lyn Oslo 5, HamKam 5, Bodø/Glimt 5, Tromsø 4, Strømsgodset 4, Aalesund 4, Molde 3, Vålerenga 3, LSK 2, Brann 2.

Det gir 4,5 spiller i snitt per lag. I tillegg er det flere titalls importreserver rundt om i klubbene.

– Det er bekymringsfullt med en slik utvikling. Det betyr at vi kan få problemer med å kjøre inn spillere i de posisjonene landslaget er mest sårbare i, sier landslagstrener Åge Hareide.

– Jeg kan bare oppfordre klubbene til å tenke enda mer norsk. Å betale litt mer for en norsk spiller fra 1. divisjon, vil jo også gjøre at pengene blir i Norge og ikke havner i lomma til en agent eller klubb på Kontinentet. De kan i stedet fylle opp en slunken norsk klubbkasse og skape muligheter for å få fram nye talenter. Nils Arne Eggen sa alltid at man må gjødsle treet man er en del av. Det er mye riktig i det.

– Flinke

– Stabæk har vært ekstremt flink til å finne gode utenlandske spillere. De har nå kanskje fire av de største eliteserieprofilene i sin stall. Og det er ikke de vi vil til livs. Norsk fotball trenger dem.

– Men vi har unntak der unge nordmenn få sjansen og lykkes. Mohammed Abdellaoue, Harmeet Singh og Vegard Forren er aktuelle her. Norsk fotball må gløtte mer mot dette, sier Hareide.

Stabæks Lars Bohinen kommenter sin egen klubb slik. – Grunnene til at vi har så mange, er flere. Mange hos oss har vært her lenge og faste på laget hele tiden. Når vi så skulle forsterke, viste det seg at prisnivået i Norge er så høyt at vi har måttet se utenlands. Derfor har vi endt opp med så mange. Forskjellen på oss og en del andre klubber, er at alle våre spiller fast og at vi ikke har utlendinger på benken, sier Bohinen.

Han er sportsdirektør i Stabæk. – Det er ikke optimalt for norsk fotball at det er slik, men vi må hovedsakelig ta skylden selv i klubbene. Vi ønsker å bruke mer og mer ressurser på talentutvikling og håper etter hvert å øke andelen av lokale og nasjonale spillere. (©NTB)

Personvernpolicy