- Kritikken var påkrevd

Seniorforsker Elling Tjønneland ved Chr. Michelsens institutt mener lederne i det sørlige Afrika hadde godt av å få høre noen sannhetens ord om situasjonen i Zimbabwe. Foto: Cornelius Poppe/SCANPIX
Seniorforsker Elling Tjønneland ved Chr. Michelsens institutt mener lederne i det sørlige Afrika hadde godt av å få høre noen sannhetens ord om situasjonen i Zimbabwe. Foto: Cornelius Poppe/SCANPIX

Lederne i det sørlige Afrika hadde godt av å få høre noen sannhetens ord om Zimbabwe, mener en av Norges fremste Afrika-eksperter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Slik situasjonen er i Zimbabwe, og slik situasjonen var på dette SADC-toppmøtet, var statsminister Jens Stoltenbergs tale helt påkrevd. SADC har vært veldig tilbakeholdne overfor Zimbabwe, for å si det forsiktig, sier seniorforsker Elling Tjønneland ved Chr. Michelsens institutt (CMI).

Tjønneland har forsket på situasjonen i det sørlige Afrika siden 1980-tallet og arbeidet i sekretariatet for SADC-toppmøtet på Mauritius.

– Det var nok dem i salen som var oppgitt og irritert over Stoltenbergs tale, ikke minst de som står Robert Mugabe nær, sier han til NTB.

Store vansker

Selv om temaet for toppmøtet var fattigdomsbekjempelse, var utviklingen i Zimbabwe et hyppig samtaleemne i kulissene, bekrefter han.

– SADC har hatt store vansker med å håndtere krisen i Zimbabwe, et medlemsland som til de grader har kjørt seg selv i grøfta på grunn av dårlig ledelse.

– De kunne ha tatt flere grep for å markere at det president Robert Mugabe gjør, er et klart brudd på flere av SADCs prinsipper, mener han.

Skuffet over Sør-Afrika

Tjønneland er skuffet over den regionale stormakten Sør-Afrika og mener man burde kunne ha forventet mer av dem.

– Dersom de tør å gå hardt ut, så vil andre følge etter, sier han.

Frykt for å lide samme skjebne som Mugabe, og for å tape valg til opposisjonen i egne land, ligger trolig bak mange av ledernes manglende vilje til engasjement, tror Tjønneland.

– De ser med uro på Morgan Tsvangirai og det faktum at opposisjonen har slått et regjeringsparti i valg.

– Det eneste eksempelet på at noe slikt har skjedd tidligere i regionen, er vel Zambia. Ellers har det vært mer kontrollert avvikling når andre partier har tatt over, så dette sitter langt inne, mener Tjønneland.

Voldsorgie

Mugabe satser nå alt på ett kort, konstaterer Tjønneland, som frykter at Zimbabwe kan bli kastet ut i en voldsorgie.

– Han akter trolig å trikse med valgresultatet og forbereder seg på en andre valgomgang der han ved hjelp av tradisjonelle maktmidler skal snu det hele, sier Tjønneland.

Dersom dette ikke går, utelukker han ikke at hæren griper til våpen.

– De militære lederne har karet til seg store personlige formuer som de er redde for å miste. Men det er ikke godt å si hvor lojale fotsoldatene er, for også de lider under dagens situasjon, sier Elling Tjønneland.

Kritikken var avklart

Ellers er det nå klart at statsminister Jens Stoltenbergs kritikk av Zimbabwes president Robert Mugabe var forhåndsavklart med andre europeiske ledere. Statssekretær Torbjørn Giæver Eriksen sier til Aftenposten at utspillet var nøye planlagt.

Avisen får bekreftet på flere hold at det pågikk samtaler mellom diplomater fra Norge og andre land foran Stoltenbergs tale. Blant de rådspurte var Tysklands statsminister Angela Merkel og hennes britiske kollega Gordon Brown, het det på aftenposten.no mandag.

Statssekretær Giæver Eriksen mener ifølge avisen at det ville vært «umulig, nesten påtakelig» for Stoltenberg (Ap) å ikke ta opp uroen i Zimbabwe på et afrikansk toppmøte på Mauritius søndag. Stoltenbergs kritikk vakte raseri på zimbabwisk hold. (©NTB)


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus