Vil sjekke uoppklarte drap i Norge

Politiet vil sjekke om Anders Eklund (42) som har tilstått to drap i Sverige, også kan ha drept i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Larvik ser politiet klare likhetstrekk mellom drapet på ti år gamle Engla og drapet på 12 år gamle Kristin Juel Johannessen i 1999. Derfor har etterforskerne bedt Kripos om å rette en henvendelse til kollegene i Sverige om saken.

– I begge tilfeller er det unge jenter alene på sykkel i et øde område det er snakk om. Vi kan ikke la være å sjekke drapet på Kristin opp mot den siktede 42-åringen i Sverige, forklarer politiførstebetjent Jørn Lier Horst i Vestfold politidistrikt til NTB.

Kristin Juel Johannessen ble funnet kvalt og drept i bygda Hedrum utenfor Larvik i Vestfold 5. august 1999. Etterforskningslederen har levd med saken siden.

– Vi skulle selvfølgelig gjerne ha sett saken løst, sier han.

Les også: Kripos: - Følger Engla-saken

Flere uløste drap

Etter at Anders Eklund søndag tilsto drapet på ti år gamle Engla Juncosa-Höglund og det åtte år gamle drapet på 31 år gamle Pernilla Hellgren, vurderes det om han også kan ha begått andre drap. I Norge er det flere drap som står uløst de siste årene.

Kripos vil følge med etterforskningen mot 42-åringen for å se om han kan ha begått drap i Norge.

– Vi vil følge det politiet i Sverige gjør, og vurderer om vi skal sjekke ham opp mot uløste drap i Norge, sier informasjonssjef Anne Bye Sandal i Kripos til NTB.

Les også: - Kan ha drept i Norge

– Må få ro

Sandal presiserer at det er ikke grunnlag for å iverksette noen etterforskning i Norge på det nåværende tidspunkt, men at norsk politiet har bedt om bli holdt orientert av kollegene i Sverige.

– Vi må la etterforskerne i Sverige få ro til å etterforske saken i fred, sier også Jørn Lier Horst i Vestfold.

Politiet på Sunnmøre har allerede sjekket om Eklund kan ha hatt noe med drapet på Trude Espås 8. august i 1996.

– Vi har sjekket i vår database og finner ikke Eklund registrert blant de 5.000 personene vi vet befant seg i Geiranger da drapet skjedde. Det er heller ikke registrert tips på den aktuelle mannen, sier politiadvokat Yngve Skovly i Sunnmøre politidistrikt til TV 2.

– Bør undersøke

– Det finnes noen drap i Norge man definitivt bør undersøke, mener professor i psykologi, Sven Å Christianson. Han er ekspert på gjerningsmannsprofiler.

Psykologen mener det er sannsynlig at Eklund kan ha gjort seg skyldig i flere forbrytelser. Som lastebilsjåfør har 42-åringen kunnet bevege seg over hele Sverige, men også i andre land. Han skal også ha jobbet for et transportfirma i Danmark, ifølge en kilde til den svenske avisa Expressen.

Eklund er tidligere dømt for flere tilfeller av vold og seksuelle overgrep. (©NTB)

Personvernpolicy