- Tibet er et internt anliggende

<p> -Uroen i Tibet er internt anliggende og har ikke noe med å menneskerettigheter å gjøre, sier Kinas president. Foto: Scanpix.</p>
-Uroen i Tibet er internt anliggende og har ikke noe med å menneskerettigheter å gjøre, sier Kinas president. Foto: Scanpix.

Kinas president Hu Jintao forsvarer den harde behandlingen av demonstrantene i Tibet og nekter for at uroen har noe med menneskerettigheter å gjøre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hu møtte lørdag den australske statsministeren Kevin Rudd og kom i den forbindelse med sine første offisielle kommentarer til uroen i Tibet.

Presidenten hevder at demonstrantenes eneste mål er å så splid i Kina og slo samtidig fast at Beijings reaksjon overfor demonstrantene er et internt anliggende.

– Tibet-problemet er i sin helhet en intern sak for Kina, understreket Hu under møtet på øya Hainan utenfor sørkysten av Kina.

– Må sikre nasjonal enhet

Kinas behandling av demonstrasjonene i Tibet har ført til omfattende internasjonale protester. Den kinesiske OL-ilden har blant annet vært et yndet mål for antikinesiske demonstrasjoner på sin ferd gjennom Europa og USA.

President Hu avviser imidlertid at kinesiske myndigheter kunne handlet annerledes.

– Vår konflikt med Dalai-klikken er verken et etnisk problem, et religiøst problem eller et menneskerettighetsproblem. Det er et spørsmål om enten å sikre nasjonal enhet eller å splitte fedrelandet, sa Hu lørdag, ifølge det statlige nyhetsbyrået Xinhua.

Demonstrasjonene begynte i forrige måned og ble slått hardt ned på av Kina. Ifølge eksiltibetanere ble minst 150 drept. Ifølge Beijing mistet kun 20 personer livet.

– Hindrer samtaler

Kineserne har hele tiden lagt skylden for dødsfallene på de tibetanske demonstrantene.

– Ingen ansvarlig regjering ville sittet stille og sett på disse forbrytelsene som undergraver menneskerettighetene, forstyrrer den sosiale orden og setter liv og sikkerhet i fare, mener Hu.

Hu var leder av kommunistpartiet i Tibet fra 1988 til 1992, et viktig karrieresteg på veien til å bli Kinas øverste leder. Han holder imidlertid døren åpen for samtaler med Tibets åndelige leder, Dalai Lama.

– Det er ikke vi som hindrer samtaler, det er det Dalai Lama som gjør. Om hans tilhengere stanser forsøkene på å splitte Kina, planleggingen av vold og sabotasjen av Beijing-OL, er vi klare for å ta opp samtalene med ham når som helst, understreket den kinesiske presidenten.

Dalai Lama mot boikott

Kina har flere ganger beskyldt «Dalai-klikken» – deres navn på Dalai Lama og eksiltibetanerne – for forsøk på å sabotere OL i august.

Tibets åndelige leder Dalai Lama gjorde det fredag igjen klart at han ikke støtter en boikott av sommer-OL i Beijing.

Når det gjelder en boikott av åpningsseremonien, var han mer åpen og sa det er opp til statslederne selv å avgjøre. (©NTB)

Personvernpolicy