Venter fortsatt på verdens ende

Sektleder Pjotr Kuznetsov (i midten) har forsøkt å hjelpe russiske myndigheter overtale sektmedlemmene om å komme ut. Foto: Scanpix/Reuters.  <p> </p>
Sektleder Pjotr Kuznetsov (i midten) har forsøkt å hjelpe russiske myndigheter overtale sektmedlemmene om å komme ut. Foto: Scanpix/Reuters.  

Russiske myndigheter ligger i forhandlinger med de av dommedagssektens medlemmer som fremdeles har barrikadert seg i en hule for å vente på verdens undergang.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sektmedlemmene som har forlatt hulen får hjelp av lokale myndigheter. Foto: Scanpix/Reuters.Sektmedlemmene som har forlatt hulen får hjelp av lokale myndigheter. Foto: Scanpix/Reuters.

(AFP/NIKOLSKOJE:) Flere av sektmedlemmene har latt seg overtale til å forlate hulen de siste ukene, men 11 av dem holder fremdeles stand.

Russiske myndigheter ligger nå i forhandlinger med medlemmer av dommedagssekten.

Sektens leder Pjotr Kuznetsov har advart om at verdens undergang nærmer seg, men aldri faktisk fulgt med sine tilhengere ned i hulen.

Torsdag ettermiddag ble lederen funnet mens han var i ferd med å slå seg selv i hodet med en vedkubbe, i et mulig selvmordsforsøk, har russiske myndigheter bekjentgjort.

- Han befinner seg på sykehus med hodeskader, sier viseguvernøren i Penzaregionen, Oleg Melnitsjenko, til tv-stasjonen NTVs nettsted.

Verdens ende

Inngangen til hulen der sektmedlemmene har bodd i månedsvis. Foto: Scanpix/AP.Inngangen til hulen der sektmedlemmene har bodd i månedsvis. Foto: Scanpix/AP.

35 sektmedlemmer gikk inn i hulen i Nikolskoje, omkring 700 kilometer sørøst for Moskva i november. De hevdet verdens ende ville komme i mai i år. Sektmedlemmene har truet med å sprenge seg selv i luften med gassbeholdere dersom myndighetene forsøker å tvinge dem til å komme ut.

Kuznetsov har mottatt behandling ved en psykiatrisk institusjon, men har fra tid til annen sluppet ut for å forsøke å overbevise de andre sektmedlemmene om å forlate hulen. Det har vært bekymring for at hulen vil rase sammen.

Torsdag morgen besøkte andre medlemmer av sekten hulen for å forsøke å overbevise dem som er igjen der om å komme ut.

Et flertall av dem som opprinnelig gikk inn har latt seg overbevise om å forlate hulen de siste ukene.

Mange av dem som har forlatt hulen venter fremdeles på verdens ende ved Kuznetsovs trehytte i en nærliggende landsby.

Strekkoder

Deler av hulen begynte å kollapse da snøsmeltingen tok til. Foto: Scanpix/AP.Deler av hulen begynte å kollapse da snøsmeltingen tok til. Foto: Scanpix/AP.

Sektmedlemmene bekjenner seg til en enkel livsstil, og tror blant annet at strekkoder på matvarer er et symbol på djevelen.

Kuznetsov talte til sine tilhengere i hulen onsdag, og overbeviste en mor og hennes to barn om å komme ut.

Myndighetene har også brakt en prest som spesialiserer seg i endetidslitteratur til stedet for å tale til sekten.

Kuznetsovs tilhengere kommer fra andre deler av Russland og fra naborepublikken Hviterussland. Landsbyboerne i området forteller at sektmedlemmene brukte å vandre stillferdig omkring i landsbyen kledd i sorte gevanter.

Sektmedlemmene som har kommet ut etter å ha tilbrakt månedsvis i hulen har nektet å snakke med journalister. De ble gitt en ku av lokale myndigheter etter at de forklarte at de ikke kunne bruke melk fra pappkartonger siden det var strekkoder på dem.

Redningsarbeidere brukte onsdag hendene til å fjerne gjørme fra inngangen til hulen for å unngå at den skulle rase ytterligere sammen. Leger, psykologer, politi og ortodokse prester holder vakt nær hulen.

(AFP)

Personvernpolicy