Ulovlig jakt tar livet av ulvestammen

Ulovlig jakt er årsaken til halvparten av alle ulvedødsfall i Norge og Sverige, viser en fersk rapport fra Norsk institutt for naturforskning (NINA).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For første gang har ulveforskere satt sammen alt materiale de sitter på for å beregne omfanget av ulovlig jakt på ulv i Norge og Sverige.

– Vi har lenge vært klar over at det har eksistert omfattende ulovlig jakt på ulv, men denne rapporten tallfester det på en måte som ikke er gjort før, sier seniorforsker Hans Christian Pedersen ved NINA til Aftenposten.

Det er på grunnlag av 76 radiomerkede ulver, funn av døde ulver og bestandstellinger i perioden 1990-2006 at forskerne konkluderer med at rundt halvparten av dødeligheten i den skandinaviske ulvebestanden skyldes ulovlig jakt.

Resten tilskrives trafikkulykker, lovlig felling og naturlige årsaker, ifølge rapporten fra det norsk-svenske Skandulv-prosjektet.

Den skandinaviske ulvebestanden besto høsten 2006 av 153 individer. Ifølge rapporten ville den vært på 194-305 ulver uten tjuvjakt.

– Den ulovlige jakten har bremset opp veksten i bestanden, sier Pedersen.

For myndighetene øker ulovlig jakt usikkerheten i rovviltforvaltningen, opplyser Terje Bø, leder for viltseksjonen i Direktoratet for naturforvaltning.

Førstestatsadvokat Hans Tore Høviskeland i Økokrim hevder at deler av den ulovlige ulvejakten er organisert faunakriminalitet. (©NTB)

Personvernpolicy