Stenger gate etter propanlekkasje

<p>Brannvesenet i Ålesund boret seg søndag gjennom en murvegg for å komme til den eksplosjonsfarlige propantanken som ligger under den sammenraste boligblokken i Fjelltunvegen. (Foto: Scanpix)</p>
Brannvesenet i Ålesund boret seg søndag gjennom en murvegg for å komme til den eksplosjonsfarlige propantanken som ligger under den sammenraste boligblokken i Fjelltunvegen. (Foto: Scanpix)

Politiet sperret søndag kveld en gate ved rasstedet i Ålesund på grunn av frykt for propanlekkasje i kloakken. Brannvesenet sjekker kummer i området.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(NTB-Birgitte Iversen/Kari Stokke Nilsen) – Hvis de finner propan i kummene, vil de antenne den for å hindre at den sprer seg i systemet, sier kommunikasjonsrådgiver Torgny Alstad i Sunnmøre politidistrikt til NTB.

Alstad mener situasjonen ikke er dramatisk endret, men at dette viser hvor alvorlig situasjonen er og at evakueringen av området er berettiget.

Propanen kommer neppe fra en ny lekkasje i tanken, men er heller gass som siver ut ettersom brannvesenet har boret seg inn til stedet hvor tanken ligger.

Nærmer seg tømming

Brannvesenet klarte søndag ettermiddag å bore seg gjennom muren foran gasstanken. Etter å ha spylt bort løsmaterialet som ligger foran tanken, kunne brannmannskapene tidlig søndag kveld se inn til tanken. Den vil nå bli fotografert med termokamera, for å finne ut hvor mye propan som er igjen i tanken. Deretter starter jobben med å få uskadeliggjort innholdet i den eksplosjonsfarlige tanken.

– Ekspertene vurderer nå flere alternativer. En mulighet er å varme opp tanken ved å fylle vann i nærheten av den, slik at man får økt avdampingen. En annen mulighet er å bore hull i det området i tanken hvor gassen ligger, og ta ut gassen og brenne den ute, opplyser stabssjef i Sunnmøre politidistrikt, John Kåre Flo, til NTB.

Spenning

Søndagens boring ble ansett som risikofylt, både på grunn av frykt for at det har sivet ut en del gass i bakken rundt tanken, og fordi boring kan skape bevegelse i bygningen.

Antall brannmenn på stedet var derfor redusert, og det var satt i gang flere ekstra sikringstiltak.

Brannmannskapene fortsatte arbeidet på stedet utover kvelden søndag og regner med å fortsette arbeidet mandag.

– Det er umulig å si når dette blir ferdig, men vi arbeider kontinuerlig med dette så lenge det er mulig å jobbe der. Vårt første mål nå er å bli kvitt den trusselen som ligger i tanken, sier stabssjef Flo.

Mindre rasfare

Når det gjelder faren for at den 1.000 tonn tunge steinblokken bak boligblokken skal rase ut, skal de siste signalene fra ekspertgruppen være mer optimistiske enn tidligere i helgen.

– Geologene er mindre bekymret i dag enn i går. Dette kan tyde på at det ikke har skjedd noen endringer det siste døgnet. Politiet skal få en midlertidig rapport om tilstanden mandag ettermiddag, opplyser Flo.

Geologenes hodepine har vært at de enorme steinblokker i raskanten bak boligblokken virker utstabile og er til hinder for å begynne bortryddingen av den sammenraste bygningen. En utrasing av steinmassene bak blokken vil utløse svære krefter, og rasfaren gjør at man nå ikke kan sende folk inn i bygningen for å hente ut de omkomne.

Tålmodige evakuerte

Under et informasjonsmøte med de 467 evakuerte innbyggerne søndag ettermiddag, opplyste politiet om at de fremdeles er høyst usikkert når de kan vende tilbake hjem.

– Det var et veldig godt og varmt møte. Det var en veldig god stemning, og en stor forståelse for at situasjonen er uavklart og veldig vanskelig, forteller ordfører Bjørn Tømmerdal (H) til NTB.

Han forteller at det ikke kom en eneste frustrasjonsytring eller klage under møtet.

– Det er jeg veldig imponert over som ordfører. Jeg er stolt over at de evakuerte utviser en så stor forståelse for arbeidet som gjøres, sier Tømmerdal. (©NTB)

Personvernpolicy