Lars Sponheim vraker Erna Solberg

Venstre-leder Lars Sponheim mener Høyres leder Erna Solberg ikke er egnet som statsminister. I stedet hyller han Høyres avtroppende nestleder Per-Kristian Foss.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sponheim sier rett ut til VG at Solberg ikke har de personlige egenskapene som skal til for å lede en regjering der flere partier er med.

– I tillegg til at maktbalansen mellom partiene skal gå opp, må en statsminister ha helt spesielle personlige egenskaper. Problemet for borgerlig side er at ingen av partilederne har de personlige egenskapene som skal til, sier Sponheim til VG.

– Hvis vi på ett eller annet tidspunkt under Bondevik 2-regjeringen skulle hatt en annen statsminister enn Bondevik, og måtte velge blant dem som satt rundt bordet, ville mitt valg uten tvil vært Per-Kristian Foss. Han er en person som har de egenskapene som skal til. Men han har jo partiet satt på sidelinjen. Foss ville vært den naturlige kandidaten på borgerlig side på det tidspunktet. Det tror jeg flere var enig med meg i, understreker Sponheim.

Erna Solberg varslet mandag på NRK at hun vil bruke neste års valgkamp til å fremme sitt eget statsministerkandidatur. Sponheim avviser at han er kandidat til statsministerposten, men KrF-leder Dagfinn Høybråten er klar på at han er sitt partis statsministerkandidat.

– Enhver partileder er sitt partis kandidat til å få de fremste verv partiet kan oppnå, sier Høybråten. (©NTB)

Personvernpolicy