Bombe i Pakistan skaper frykt blant utlendinger

Pakistansk politi står vakt utenfor en italiensk restaurant som ble rammet av et bombeangrep lørdag kveld. En tyrkisk hjelpearbeider ble drept og minst ti utlendinger såret i angrepet. Foto: Scanpix/Reuters/Mian Khursheed<p> </p>
Pakistansk politi står vakt utenfor en italiensk restaurant som ble rammet av et bombeangrep lørdag kveld. En tyrkisk hjelpearbeider ble drept og minst ti utlendinger såret i angrepet. Foto: Scanpix/Reuters/Mian Khursheed 

Bombeattentatet mot en italiensk restaurant i Islamabad lørdag kan tyde på at islamske militante nå har endret taktikk og vil ramme utlendinger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En tyrkisk kvinnelig bistandsarbeider ble drept og minst ti andre utlendinger, inkludert flere amerikanske diplomater, ble såret i angrepet mot restauranten Luna Caprese som er populær blant utlendinger i Pakistan.

- Dette er det første angrepet der utlendinger er målet i Islamabad siden 2002. Det indikerer en ny trend, sier en høytstående sikkerhetsoffiser.

I mars 2002 stormet en mann væpnet med granater inn i en kirke i ambassadestrøket i Islamabad. Kona og stedatteren til en amerikansk diplomat ble drept, men siden har det vært få overgrep mot utlendinger.

De fleste bombeattentatene i Pakistan de siste 14 månedene har vært rettet mot sikkerhetsstyrkene eller pakistanske sivile.

Bare siden nyttår er 600 mennesker drept i slike angrep som al-Qaida og Taliban anklages for å stå bak.

Populær


Angrepet lørdag skjedde da en bombe eksploderte i bakhagen til restauranten, som er en av de få i byen som serverer alkohol og som er et populært møtested for utlendinger i Islamabad.

Flesteparten av de sårede var utlendinger, deriblant fem amerikanere, opplyste pakistansk politi.

Sykehuskilder sa at også at en brite, en canadier, to japanske journalister og tre pakistanere ble såret.

En liste over de skadde var hengt opp i mottakelsen i det lokale sykehuset.

Tilstanden til de sårede er ikke kritisk, men en av pakistanerne ble alvorlig såret, og de fem amerikanerne lå på operasjonsbordet.

- Det var øredøvende. Vi hentet ut minst åtte personer fra ruinene. Flesteparten av dem var utlendinger, sier Tariq Mahmood, som er servitør på restauranten.

Ikke selvmordsangrep


Politiet tror eksplosjonen skyldtes en bombe som var plassert i restauranten, og politisjef Nadeem Baluch utelukker at eksplosjonen skyldtes et selvmordsangrep.

- En av veggene på restauranten har delvis rast sammen, sa polititjenestemann Mohammad Ishtiaq.

- Restauranten er kjent for å være et sted der utlendinger kommer fordi drinker serveres sammen med maten. At de militante valgte å slå til her på en lørdagskveld, viser at de har gjort sin hjemmelekse, sier en av politiets etterforskere.

Destabilisering


Angrepet skjedde fire dager etter at 27 personer ble drept i selvmordsangrep i den østlige byen Lahore.

Pakistan har kjempet mot opprør ledet av al-Qaida og Taliban siden president Pervez Musharraf ga sin støtte til USAs såkalte krig mot terror i 2001.

Men volden og angrepene har bare økt det siste året, og siden årsskiftet er over 600 personer drept.

Landet har vært rammet av seks større eksplosjoner siden valget på ny nasjonalforsamling 18. februar, som ble vunnet av partiene til avdøde Benazir Bhutto og tidligere statsminister Nawaz Sharif.

Musharraf har liten støtte i den nyvalgte nasjonalforsamlingen, som kommer sammen til sitt første møte mandag.

Vestlige land og Pakistans naboland frykter at en konfrontasjon mellom regjeringen og presidenten ytterligere vil bidra til destabilisering av atommakten Pakistan. (©NTB)

Personvernpolicy