Serbere stormet FN-domstol i Mitrovica

<p class="hidden"> </p>
 

<pFlere hundre serbiske demonstranter stormet en FN-drevet domstol i Mitrovica nord i Kosovo fredag.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mitrovica (NTB-Reuters-AP): Byens serbiske innbyggere har demonstrert utenfor bygningen i flere uker etter at Kosovo erklærte seg uavhengig i februar.

Fredag tok demonstrantene seg inn i bygget, og FN-politi som sto for vaktholdet, trakk seg tilbake. Rundt 300 kosovoserbere brøt seg vei gjennom to innganger før de stormet inn i bygningen.

Demonstrantene byttet ut et FN-flagg med et serbisk flagg, ifølge en talsmann for Kosovo-politiet.

– Den regionale FN-representanten forhandler med serbiske ledere for å løse situasjonen, sier polititalsmann Besim Hoti.

– Uakseptabelt

FNs øverste representant i Kosovo sier stormingen av rettsbygningen er fullstendig uakseptabel. Demonstrantene krysset en viktig symbolsk grense da de brøt gjennom FN-sperringene, understreker Joachim Rücker, leder for FN-operasjonen UNMIK.

– Jeg har beordret UNMIK-politiet om å gjenopprette ro og orden i nord og sørge for at rettsbygningen igjen kommer under FN-kontroll, sier Rücker, som har makt til å overstyre beslutninger tatt av Kosovos folkevalgte politikere.

Mitrovica har en etnisk delt befolkning. 20.000 serbere er bosatt nord i byen, mens 80.000 kosovoalbanere bor sør i byen, på den andre siden av Ibar-elva.

NATOs generalsekretær Jaap de Hoop Scheffer kom fredag på sitt første besøk til Kosovo etter uavhengighetserklæringen forrige måned. På programmet sto møter med den kosovoalbanske statsministeren Hashim Thaci og president Fatmir Sejdiu.

Møte i Dakar

Kosovo deltar denne uken for første gang på et større møte for muslimske land. Den kosovoalbanske delegasjonen til møtet i Den islamske konferanseorganisasjonen (OIC) i Senegal har bedt de 57 medlemslandene om å anerkjenne Kosovo som selvstendig stat.

Det var ventet at OIC ville erklære at organisasjonen anerkjenner Kosovo fredag.

Utdanningsminister Enver Hoxaj, som leder Kosovos to mann store delegasjon til OIC, har understreket at Kosovo har et klart skille mellom religion og stat, selv om et stort flertall av innbyggerne er muslimer. (©NTB)

Personvernpolicy