Spitzer måtte gå av som New York-guvernør

<div class="viewNews">Guvernør Eliot Spitzer, med sin kone ved sin side, kunngjør at han går av som følge av sexskandalen han er involvert i. Foto: Scanpix/Reuters/Brendan </div>
Guvernør Eliot Spitzer, med sin kone ved sin side, kunngjør at han går av som følge av sexskandalen han er involvert i. Foto: Scanpix/Reuters/Brendan

Sexskandalen rundt New York-guvernør Eliot Spitzer rullet videre onsdag da Spitzer gikk av og en avis avdekket identiteten til den prostituerte som ble hans bane.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

New York Times, som først avdekket historien, meldte at den prostituerte som ble kjent under navnet Kristen, i virkeligheten er den 22 år gamle Ashley Alexandra Dupre fra New Jersey.

Tidligere onsdag måtte Spitzer gi opp all motstand og gå av etter avsløringene om at han hadde benyttet seg av Kristens tjenester på et hotell i Washington til en pris av 5.000 kroner.

Med sin kone taust ved sin side sa guvernøren, som var kjent for sine korstog mot organisert kriminalitet, hvitsnippforbrytere og prostitusjonsringer, at han ikke hadde levd opp til sine egne moralske standarder.

– Jeg kan ikke la mine private feiltrinn få forstyrre arbeidet til befolkningens beste, sa han. – Jeg trøster meg med de kloke ordene om at mennesket viser sin storhet ikke ved aldri å falle, men ved å reise seg etter å ha falt, fortsatte han.

Han forlot pressekonferansen uten å svare på spørsmål. Hans kone gjennom mer enn 20 år, Silda, sto synlig beveget ved hans side, men beholdt roen i blitsregnet mens Spitzer leste opp sin avskjedserklæring.

Intenst press

Siden saken sprakk tirsdag har han vært under intenst press fra republikanerne i delstatsforsamlingen i Albany for å gå av fra stillingen. Også avisene i New York krevde hans avgang, og han møtte lite sympati hos mannen i gata.

Ifølge avisene nølte han i det lengste med å akseptere det uunngåelige, enten fordi hans kone presset ham til å fortsette, eller fordi han forhandlet med påtalemyndigheten for å slippe tiltale om han gikk av.

Før han gikk av, kom nye detaljer om hans bruk av en prostitusjonsring fram.

New York Post skriver at han skal ha brukt så mye som 400.000 kroner på luksushorer i løpet av de siste ti årene, det vil si også mens han som statsadvokat bekjempet prostitusjon og korrupsjon.

22 år gammel

New York Times melder at kvinnen i sentrum av skandalen er en 22 år gammel håpefull sangerinne, som forteller på MySpace at hun kommer fra et skilsmissehjem, har brukt narkotika, ble mishandlet og har vært «blakk og hjemløs».

– Jeg vil ikke bli sett på som et monster. Dette har vært en vanskelig tid for meg. Det er komplisert, sa hun i en kort kommentar til New York Times.

Hun er ikke siktet for noe, men kan bli innkalt som vitne i saken mot luksusprostitusjonsringen Emperor’s Club VIP som formidlet kontakten mellom Spitzer og henne. En mann som sier han er broren hennes, Kyle, sa at han ikke kunne se at søsteren ville ha noen interesse av å la seg intervjue.

Svart guvernør

Det blir viseguvernør David Paterson som overtar guvernørposten for New York. Han er 53 år gammel, har utdannelse som jurist og historiker og ble innvalgt i New Yorks delstatssenat i 1985. Han blir den første svarte guvernøren i New York og den fjerde i USA som helhet.

På det personlige plan beskrives Paterson som vennligere og mer avslappet enn den til tider aggressive Spitzer. – Han anses på mange hold som gløgg, vennlig og avvæpnende oppriktig, skriver avisen New York Times.

Han betraktes som mer liberal og en dyktigere politiker enn sin forgjenger, men som viseguvernør har han stort sett hatt seremonielle oppgaver. Paterson er blind på det ene øyet og har sterkt nedsatt syn på det andre. Han blir den første funksjonshemmede New York-guvernøren siden Franklin D. Roosevelt. (©NTB)

Personvernpolicy