Jan Henry T. Olsen står fram med Alzheimer

<div class="viewNews">Tidligere fiskeriminister Jan Henry T. Olsen har fått Alzheimer og sto onsdag frem i Nordlys og fortalte om den alvorlige diagnosen. Arkivfoto: SCANPIX </div><p> </p>
Tidligere fiskeriminister Jan Henry T. Olsen har fått Alzheimer og sto onsdag frem i Nordlys og fortalte om den alvorlige diagnosen. Arkivfoto: SCANPIX
 

Tidligere fiskeriminister Jan Henry T. Olsen (51) har fått Alzheimer. Han står onsdag fram i Nordlys og forteller om den alvorlige diagnosen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jan Henry T. Olsen (Ap) var fiskeriminister fra 1992 til 1996 og fikk tilnavnet «No-fish Olsen» under fiskeriforhandlingene med EU.

Olsen fikk mistanke om at noe var galt da han ikke lenger mestret jobben som rådgiver i Storebrand Livsforsikring. Bedriftslegen sørget for at det ble gjort en grundig undersøkelse på Universitetssykehuset i Nord-Norge. For et drøyt år siden ble det konstatert en skade på hjernen.

Tøff beskjed

At det dreide seg om Alzheimer ble først slått fast for få uker siden etter tester ved Hukommelsesklinikken på Ullevål universitetssykehus i Oslo.

Det var en tøff beskjed å motta for Jan Henry og kona Laila Lanes. Paret giftet seg for halvannet år siden. Etter et par måneder merket Laila for alvor at noe var galt.

– Jeg reiste på seminar til Kirkenes høsten 2006 og hadde naturligvis fortalt Jan Henry hvor jeg dro. Kort tid etter ringte han og spurte hvor jeg var. Siden stusset jeg over at han hadde problemer med å huske fargen på brikken når vi spilte brettspill med Jan Henrys datter, forteller Laila Lanes til Nordlys.

Rykteflom

Etter å ha vært sykmeldt ett år, er Olsen nå inne i et program i regi av Nav for å avklare arbeidsevnen.

– Jeg fortsetter i bystyret i Tromsø så lenge det er formålstjenlig. Jeg har en fin dialog med lederen i Tromsø Arbeiderparti, Roger Ingebrigtsen, som sier han vil ha meg med så lenge som mulig. Men jeg er samtidig klar over min begrensning, sier den tidligere fiskeriministeren til avisa.

Ved å stå fram ønsker paret å stoppe rykteflommen rundt Jan Henry. Det har vært mange rykter, hjernesvulst, kreft og til med at Jan Henry har vært full. De ønsker også å bidra til større åpenhet om Alzheimer generelt.

– Så lenge vi ikke er åpne, kan man si at vi bidrar til fordommer, sier de. (©NTB)

Personvernpolicy