Koalisjonsavtale svekker Musharraf

Koalisjonsavtale svekker Musharraf
Koalisjonsavtale svekker Musharraf

Opposisjonspartiene i Pakistan er enige om å danne en koalisjonsregjering, og avtalen blir sett på som et klart nederlag for president Pervez Musharraf.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Søndag sa Pakistans tidligere statsminister Nawaz Sharif at han vil danne regjering sammen med Pakistans folkeparti (PPP).

De to store opposisjonspartiene har signert en avtale om å danne koalisjonsregjering.

Avtalen ses på som en klar svekkelse av president Pervez Musharraf.Partiene Pakistans folkeparti (PPP) og Pakistans muslimske liga-Nawaz (PML-N) møttes søndag for å diskutere sammensetningen av en koalisjonsregjering.

PML-N har ikke tidligere ville bekrefte at partiet vil samarbeide med PPP i en koalisjonsregjering, men Sharif uttalte søndag at partiet blir en del av en regjering ledet av avdøde Benazir Bhuttos parti PPP.

Bhuttos enkemann Asif Ali Zardari tok over som leder av partiet etter at kona ble drept i et attentat 27. desember.

Kritiserte Musharraf


Koalisjonspartnerne ba president Pervez Musharraf om umiddelbart å kalle inn til møte i nasjonalforsamlingen.

- Vi kom fram til en avtale der PML-N blir en del av regjeringen, sa Navaz Sharif på en pressekonferanse der avtalen ble kunngjort.Sharif benyttet også anledningen til å komme med nok et spark til Musharraf.- Musharrafs og hans tilhengere har sagt at nasjonalforsamlingen er låst, men dette er dommen over ham. Han burde akseptere fakta og ikke forsøke å hindre dette, sa PML-N-lederen.

Enigheten mellom de to partiene blir regnet som et nederlag for president Musharraf i og med at Sharif i kjølvannet av valget flere ganger har krevd hans avgang.

Dommere tilbake?


Partiene har forhandlet siden valget 18. februar ga dem klart flertall i nasjonalforsamlingen. PPP vant flest mandater i valget, men ikke mange nok til å styre alene.

To saker har dominert regjeringsforhandlingene. PML-N har forlangt at alle dommere som ble sparket av Musharraf i november skal få embetene tilbake.

I tillegg har PPP hatt som mål at PML-N formelt skal bli en del av regjeringen, melder BBC.

Koalisjonsdannelsen betyr trolig at høyesterettsdommer Iftikhar Chaudhry får jobben tilbake. Det brøt ut store demonstrasjoner da Chaudry var blant dem som ble avskjediget i november.

Også søndag demonstrerte advokater i Islamabad mot avsettelsen. Sharif har gått med på å danne regjering på tross av at han ikke anerkjenner Musharraf som president, og PPP kunngjorde søndag at partiet vil gå forsiktig fram overfor presidenten.

Zardari understreket også at han ikke har troen på personlige agendaer og at han støttet presidentembetet.

De fleste analytikere tror imidlertid at Musharrafs makt nå må begrenses dersom en full konfrontasjon mellom regjering og president skal forhindres.

Ikke Zardari


De to partiene er enige om at statsministeren skal komme fra PPP. Det er imidlertid klart at Zardari ikke kan fylle rollen i og med at han ikke er medlem av nasjonalforsamlingen.

Mye tyder derfor på at PPPs viseformann, Makhdoom Amin Fahim, blir statsminister for koalisjonsregjeringen.

En annen kandidat er Ahmed Mukhtar som var handelsminister i en av Bhuttos tidligere regjeringer. (©NTB)

Personvernpolicy