- Vestlandspartiet kan komme

<p>Valgforsker Frank Aarebrot advarer mot vestnorsk separatisme. Her idylliske Kalvåg i Sogn og Fjordane. Foto: Gorm Kallestad/Scanpix.</p>
Valgforsker Frank Aarebrot advarer mot vestnorsk separatisme. Her idylliske Kalvåg i Sogn og Fjordane. Foto: Gorm Kallestad/Scanpix.

Ifølge valgforsker Frank Aarebrot er vestlendingene så lei av østnorsk dominans at det snart kan komme et eget vestlandsparti.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det koker på Vestlandet, hevder valgforsker Frank Aarebrot. - Jeg tror ikke det vil skje i morgen, og jeg håper at det ikke skjer, men jeg tror forbannelsen begynner å bli så sterk at det en dag kan komme noen som sier: «Vi lager et vestlandsparti.» Og da er helvete løs! Det er i den nynorske ukeavisen Dag og Tid Aarebrot i dag framsetter sin dystre spådom.

Vestlandet, Skottland og Catalonia

Valgforskeren ser klare likhetstrekk mellom Vestlandet og økonomisk sterke regioner i andre europeiske land, slik som Skottland, Catalonia og Nord-Italia. - 70 prosent av den norske nasjonalformuen blir skapt i kystregionen på Vestlandet, men vi får bare 28 prosent tilbake i form av overføringer til sykehus, utdanningsinstitusjoner med mer, sier han til nynorskavisen.

Nettopp denne kombinasjonen av geografi og politikk kan være farlig, mener Aarebrot. - Både Baskerland og Catalonia har høyere levestandard enn Madrid. Nord-Italia med Liga Nord er rikere enn Sør-Italia. Bare sjelden blir det dannet protestpartier i fattige om­­råder. Det var de to rikeste regionene – Slovenia og Kroatia – som brøt ut av det gamle Jugoslavia først.

Det var Bergensavisen som tidligere denne uka frontet vestlandsmisnøyen, i sin opptelling av hvor politikerne i regjeringsapparatet kommer fra. Hele 21 kommer fra osloområdet, mens bare én statsråd – forsvarsminister Anne Grete Strøm-Erichsen – er hjemmehørende i Bergen (i tillegg til statssekretær Steinulf Tungesvik), viser BAs kartlegging.

Tviler på separatisttendenser

Men faren for at Vestlandet river seg løs, er nok sterkt overdrevet, skal vi tro Trine Eilertsen, politisk redaktør i Bergens Tidende. - Jeg synes dette mest høres ut som Frank Aarebrots drøm enn en realitet, sier Eilertsen.

Hun mener også det er små sjanser for at det dannes et nytt vestlandsparti. De som ønsker et sterkere regionalt selvstyre vil nok heller velge eksisterende partier som står for en slikt syn, tror hun.

Eilertsen gir Aarebrot rett i at det er en del misnøye på Vestlandet over den sterke sentraliseringen og Oslo-fokuset. Det gjelder både plassering av store statlige bedrifter og hva mediene er opptatt av. Eilertsen har også registrert skuffelse hos mange over at den varslede regionreformen ikke ble noe av, noe som kunne bidratt til å skape en sterk vestlandsregion.

Til BAs talende statistikk sier Eilertsen at hun mener det spiller liten rolle hvor de som sitter i regjeringen kommer fra. – Så fort politikerne flytter til Oslo glemmer de hvor de kommer fra. Det gjelder uansett om de kommer fra Bergen eller andre steder, mener BT-redaktøren.

Artikkelen er oppdatert med antall politikere i regjeringsapparatet fra osloområdet.

Personvernpolicy