- Det så ut som et slaktehus

<div class="viewNews">Åtte studenter ble drept i angrepet mot Mercaz Harav-yeshivaen. Foto: REUTERS/Avi Ohayon/GPO (SCANPIX</div>
Åtte studenter ble drept i angrepet mot Mercaz Harav-yeshivaen. Foto: REUTERS/Avi Ohayon/GPO (SCANPIX

Blodige bibler fortalte sitt tydelige språk om dramaet som utspant seg ved en av Jerusalems mest kjente rabbinerskoler torsdag kveld.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En palestiner tok seg ubemerket inn i Mercaz Harav-yeshivaen, der han trakk fram et automatvåpen og åpnet ild.

Da dramaet var over lå åtte studenter livløse tilbake, mens ni andre ble såret. Tilstanden for tre av dem var natt til fredag alvorlig, skriver Haaretz.

Drapsmannen selv ble skutt i hodet og drept av en væpnet student som klatret opp på et tak.

– Han kom ut av biblioteket og skjøt rundt seg med automatgeværet. Da han kom bort til inngangen, skjøt jeg ham to ganger i hodet, forteller studenten Yitzhak Dadon til den israelske avisen.

Hundrevis av rasende studenter samlet seg deretter utenfor skolen og ropte «død over araberne».

Bosetterbevegelsen

Rabbinerskolen Mercaz Harav regnes som et av flaggskipene for den religiøse høyresiden i Israel, og har vært en sentral institusjon for bosetterbevegelsen.

Flere hundre unge menn i alderen 18 til 30 år bor og studerer ved skolen, og mange av dem opplevde torsdag terrorangrepet på nært hold.

– Noen av studentene gjemte seg mellom skap. En av vennene mine hoppet på ham, og fikk ham til å miste automatgeværet på gulvet. Jeg vet ikke hva som skjedde etter det, for alle løp unna, forteller 18 år gamle Yehuda Tibi til Ynet, nettsiden til Israels største avis Yedioth Ahronoth.

– Jeg satt og studerte. Plutselig hørte jeg underlige lyder. Jeg trodde at det var kinaputter, men innså at det var skudd, forteller 28 år gamle Ariel Dela Rosa som ble lettere såret i angrepet.

Blodet fløt

Flere av studentene flyktet fra angriperen ved å hoppe ut av vinduene, og da politi og redningsmannskaper kom til, ble de møtt av forferdelige scener.

– Hele bygningen så ut som et slaktehus, konstaterte lederen for redningstjenesten Zaka, Yehuda Meshi Zahav.

– Gulvet er dekket av blod. Det lå strødd med hellige bøker som var tilgriset med blod, sa han etter å ha vært inne på skolen.

Ingen palestinsk gruppe har tatt på seg ansvaret for torsdagens terroraksjon i Jerusalem, men Hamas-aktivister og andre på Gazastripen feiret i gatene da nyheten ble kjent.

Hamas lovpriser

– Vi lovpriser denne operasjonen, det blir ikke den siste, het det i en kunngjøring fra Hamas.

I Beirut meldte Hizbollahs fjernsynsstasjon at den hittil ukjent gruppen «Galileas frihetsbataljon – Imad Moughniyahs martyrer» sto bak terroraksjonen, men oppga ingen flere detaljer.

Moughniyah var en sentral leder i Hizbollah og ble drept av en bilbombe i Syria i februar. Hizbollah anklager israelsk etterretning for å ha stått bak.

– Barbarisk

USAs president George W. Bush var blant de første til å fordømme torsdagens angrep, og han ringte Israels statsminister Ehud Olmert for å kondolere.

– Jeg fortalte ham at USA står last og brast med Israel, sier Bush.

Utenriksminister Condoleezza Rice kalte angrepet «barbarisk».

– En slik barbarisk handling er uhørt blant siviliserte mennesker, og den sjokkerer enhver fredselskende nasjon, sa Rice.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon tok også sterk avstand fra terroraksjonen i Jerusalem, men Sikkerhetsrådet greide ikke å samle seg om en uttalelse.

USA ønsket en skarp fordømmelse, mens Libya krevde at en slik uttalelse også måtte fordømme de israelske angrepene som har kostet over 120 palestinere på Gazastripen livet den siste uka, rundt halvparten av dem sivile.

Abbas fordømmer

Palestinernes president Mahmoud Abbas sluttet seg også til fordømmelsene, men kom samtidig med et stikk til Israel.

– Presidenten fordømmer alle angrep rettet mot sivile, uansett om de er palestinske eller israelske, het det i en kunngjøring fra Abbas.

Israel forsikret om at terroraksjonen i Jerusalem ikke vil få følger for fredssamtalene med palestinerne.

– Disse terroristene forsøker å ødelegge mulighetene for fred, men vi vil uansett fortsette fredssamtalene, sa en talsmann for det israelske utenriksdepartementet, Arye Mekel. (©NTB)

Personvernpolicy