Fotoforbud i danske svømmehaller

Fotoforbud i danske svømmehaller
Fotoforbud i danske svømmehaller

Over hele Danmark er det nå innført forbud mot fotografering i svømmehaller. Det er redselen for pedofile som ligger bak.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I mange svømmeanlegg gjelder forbudet også for foreldre som ønsker å forevige sine søte små, melder Berlingske Tidendes nettutgave.

Avisen har blant annet intervjuet en småbarnsfar som ble stoppet av en badevakt da han forsøkte å fotografere sin niårige datter idet hun stupte fra tremeteren.

Det er frykt for pedofile som har fått svømmeanleggene til å gå til dette drastiske skrittet. BT rapporterer også at tendensen har spredt seg. For eksempel har mange danske barnehager innført den regelen at foreldre bare kan ta bilde av sine egne barn ved ulike arrangement i barnehagen.

Ber badende legge igjen kamera

Oslobadene driver åtte svømmeanlegg eid av Oslo kommune. De har ikke forbud mot fotografering, selv om de ber gjestene om ikke å ta kamera med inn i svømmehallen, sier avdelingsleder Jan Zander.

Ifølge Zander respekterer 99 prosent av gjestene denne oppfordringen.

De som likevel tar bilder i svømmehallen er oftest foreldre i forbindelse med babysvømming, hevder Zander.

- Andre som har med fotoapparat vil bli tilsnakket av betjeningen, sier avdelingslederen, som hevder det er lett å se av sammenhengen om det er foreldre eller andre medfølgende voksne som tar bilder, eller om det er fremmede personer.

Oslobadene har ifølge Zander ikke opplevd uønsket fotografering som et så stort problem at det har vært aktuelt å innføre et forbud.

- Vi har vurdert det. Det er en problemstilling som kommer opp hos oss med jevne mellomrom. Men hvis ikke betjeningen ser slikt, så ser gjerne andre gjester det og melder fra. Da tar vi tak i situasjonen.

De eneste tilfellene av misbruk som Zander kjenner til, er fra Frognerbadet for noen år siden hvor gjester senere opplevde å se bilder av seg selv på internett.

Ba politiet om råd

Etter pågripelsen av den angivelige Lommemannen tok Oslobadene ifølge Zander kontakt med politiet for å få informasjon om hva de skulle gjøre hvis de oppdaget personer med mistenkelig atferd i svømmehallene.

Redd Barna synes heller ikke det er nødvendig å innføre så dramatiske tiltak i Norge.

– I utgangspunktet er vi skeptiske til et så omfattende forbud som det her legges opp til, sier Marianne Borgen, leder av Norgesprogrammet i Redd Barna.

- Det handler om at vi ønsker å ha et samfunn hvor det fortsatt er mulig for foreldre og besteforeldre å ta bilde av barns første svømmetak eller lek i vann, fortsetter Borgen, som understreker at hun er helt enig i intensjonene som ligger bak det danske forbudet.

– Vi vet at barn er blitt misbrukt i svømmehaller, og er enig i at dette er en risiko, sier hun og anbefaler både foreldre og ansatte i svømmehaller å ha et våkent øye med voksne som tar påfallende mange bilder av barn.

Verken Barne- og likestillingsdepartementet, Justisdepartementet eller Kultur- og kirkedepartementet mener spørsmålet hører inn under sitt ansvarsområde. Ingen av departementene ønsker derfor å uttale seg om et slikt forbud bør innføres i Norge.

Personvernpolicy