Drama i Sofienbergparken ble Årets Bilde

Fotoet av Ali Farah som ligger på gresset i Sofienbergparken, er kåret til Årets Bilde 2007. Det er tatt av frilansfotografen Caroline Drefvelin.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Her er Årets Bilde, tatt av frilansfotograf Caroline Drefvelin.Her er Årets Bilde, tatt av frilansfotograf Caroline Drefvelin.

Oslo (NTB-Kjell T. Barøy): Fotografen befant seg i parken da Ali Farah ble slått ned og etterlatt av ambulansen 6. august i fjor, og blinkskuddet gjorde at saken senere eksploderte i mediene.

– Det var tilfeldig at jeg var i parken, men jeg er glad for at jeg var der og kunne dokumentere overgrepet mot Ali Fahara. Det er tilfredsstillende å oppleve at et bilde setter dagsordenen på den måten, sier prisvinneren, som tirsdag vant pressefotografenes gjeveste pris.

På bildet ser man Ali Farahs kjæreste Kohinoor Nordberg forgjeves forsøker å overtale politiet til å ta med den hardt skadde mannen eller skaffe en ny ambulanse.

– Til stede

Lederen i pressefotografens klubb Terje Bringedal sier til NTB at han også personlig hadde «Forlatt av ambulansen» som sitt favorittbilde foran kåringen.

– Jeg er enig med juryen i at bildet viser oss hvor viktig det er at fotografer er til stede når det skjer, sier Bringedal.

I sin begrunnelse for kåringen påpeker juryen at saken neppe hadde havnet i nyhetene uten dette bildet.

Kunne en tilfeldig forbipasserende med mobilkamera ha fotografert hendelsen på denne måten? Neppe. Det fotografiske blikket gjør forskjellen. Innenfor rammen fortelles en fortettet historie om sommer, ulykke, intenst sinne og fortvilelse. Først når vi har sett en stund, får vi øye på mannen på bakken. Akkurat slik var det, sier juryen i sin begrunnelse for kåringen.

– Også til stede

Også vinneren av kategorien sport action, Scanpix-fotograf Tor Richardsen, var i høyeste grad til stede da tingene skjedde i løpet av brøkdeler av et sekund under World-Cuprennet på Kvitfjell i mars i fjor. Richardsens bilde viser Beni Hofer i det dramatiske øyeblikket da han mistet skien midtveis i løypa.

– Det skjer bare hvert hundrede år at en pressefotograf fanger opp et slikt øyeblikk, sier Richardsen til NTB.

Ulike kategorier

Prisvinner i de øvrige kategoriene ble:

* Nyhet reportasje: Frilansfotograf Odd Mehus med bildet «Oljen»,

* Dagligliv i Norge: Frilansfotograf Hilde Lillejord med bildet «Strutteskjørt»,

* Sport feature: Frilansfotograf Paul Sigve Amundsen med bildet «Triatlon»,

* Portrett: Frilansfotograf Eivind Natvig med bildet «Arm»

* Mennesker: Fotograf Ellen Lande Gossner i Vårt Land med bildet «Scoobydoo».

* Natur og miljø: Fotograf Kim Nygård i Adresseavisen med bildet «Villsauen»,

* Årets dokumentar utland: fotograf Mikaela Berg i Dagens Næringsliv med bildet ”Ungkarl.

* Årets dokumentar Norge: Dagbladet-fotograf Siv Johanne Seglem.

Personvernpolicy