Rivertonprisen til «heimstadskrimmens mester»

Rivertonprisen til «heimstadskrimmens mester»
Rivertonprisen til «heimstadskrimmens mester»

Jørgen Gunnerud, mottaker av Rivertonprisen 2007, er en «velbevart litterær hemmelighet» og «den norske heimstadskrimmens mester». Det slo talere fast under utdelingen av prisen tirsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jørgen Gunnerud (60) fikk prisen for krimromanen «Høstjakt», som har høstet mye ros og fagnad hos så vel kritikere som hos juryen for Riverton-prisen, der Astrid De Vibe er formann.

«Vinnerromanen utspiller seg på tjukkeste Toten, der en ansatt blir drept på et ungdomspsykiatrisk hjem. Kripos-etterforsker Knut Moen avdekker et mønster av personlige og profesjonelle intriger og relasjoner på kryss og tvers i bygdemiljøet. Forfatteren er en mester i å finne de presise språklige detaljene som skaper nærvær og nysgjerrighet til teksten – men også overbevisende realisme. Det er troverdig og levende», heter det i juryens begrunnelse.

Fra Oslo

Gunnerud som er født og bor i Oslo, sier han ikke har noe imot merkelappen «heimstadskrimmens mester». Han legger stor vekt på skildre personer i såkalte nærmiljøer, og så kommer jo halve slekta fra bygda, påpeker han.

– Den er en mer standard krimroman enn dem jeg har skrevet før, sier Gunnerud til NTB.

Og Gunnerud er ingen nybegynner i faget, selv om han debuterte forholdsvis seint, i 1994 med krimromanen «Raymond Isaksens utgang» som fikk gode anmeldelser. ”Dette er flott – en norsk krimdebut av styrke, hette det blant annet i anmeldelsene den gangen.

Gjennombrudd

Gunnerud begynte å skrive historier for seg selv og til egen fornøyelse. Disse historiene ble så å si av seg selv til krimhistorier.

– Og krimhistorier har jeg fortsatt å skrive, så enkelt er det, forklarer han da NTB spør hvorfor han driver i krimlitteraturbransjen.

Gunneruds forlegger, Torleiv Grue i Kolon Forlag, sier at romanen «Høstjakt» er et gjennombrudd både litterært og salgsmessig for den «godt bevarte hemmeligheten», Jørgen Gunnerud, som i dag er heltidsforfatter.

Og Riverton-vinneren sier han setter pris på tildelingen. Det er en ære å få den, og utmerkelsen kan også skape mer blest om forfatterskapet, noe som forfatteren ikke har noe imot.

Til Berlin

Ved siden av den gyldne revolveren, som følger med prisen, får Gunnerud 30.000 kroner i reisestipend. Og dem skal han bruke til å ta med kona på en reise til Berlin, og han ser ikke bort fra at turen kan legge grunnlaget for enda en krimroman

Rivertonprisen er et samarbeid mellom Rivertonklubben, Bokhandlerforeningen, Den norske Forleggerforening og De norske Bokklubbene. Rivertonklubben ble startet i 1972 og det er Rivertonklubbens egen jury som utnevner vinneren. (©NTB)

Personvernpolicy