Jo Nesbø vann Den norske lesarprisen

<p>Jo Nesbø mottok måndag Bokklubben Nye Bøkers pris «Den norske Lesarprisen» frå fjorårets vinnar, Anne Karin Elstad. (Foto Knut Falch / SCANPIX )</p>
Jo Nesbø mottok måndag Bokklubben Nye Bøkers pris «Den norske Lesarprisen» frå fjorårets vinnar, Anne Karin Elstad. (Foto Knut Falch / SCANPIX )

Fekk Bokklubbens lesarpris for «Snømannen» og gav så 50 000 kroner til Tiger Garté.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta Den norske lesarprisen

Litteraturpris som blir delt ut kvart år etter avstemming blant medlemmene i Bokklubbens Nye Bøker. Prisen blei første gong delt ut i 2002.

Lesarprisen består av 50 000 kroner og ein skulptur av Kjell Erik Killi Olsen. Prisvinnaren blir beden om å peike ut «ein lovande norsk forfattar» som får ytterlegare 50 000 kroner.

Tidlegare prisvinnarar:

* 2007: Anne Karin Elstad for romanen «Hjem». Gav 50 000 til Hilde Hagerup.

* 2006: Anne B. Ragde, for «Eremittkrepsene». Gav 50 000 til Sigmund Løvåsen.

* 2005: Ingar Sletten Kolloen, for «Hamsun. Erobreren». Gav 50 000 til Johan Harstad.

* 2004: Anne Karin Elstad for «Odel». Gav 50 000 til Thure Erik Lund.

* 2003: Linn Ullmann for «Nåde». Gav 50 000 til Ingvild Burkey.

* 2002: Lars Saabye Christensen for «Halvbroren». Gav 50 000 til Aleksander Melli.

- Eg får ikkje plass til denne i bokhylla.

Jo Nesbø held den massive skulpturen frå Egil Killi Olsen i hendene då han møter ABC Nyheter etter utdelinga på Litteraturhuset i Oslo. Statuen og 50 000 kroner gjekk til Nesbø etter at nesten 8000 medlemmer i Bokklubben stemte fram «Snømmannen» til vinnaren av årets lesarpris.

Bokklubbens redaktør Tuva Ørbeck Sørheim (36) meiner at det å dele ut lesarprisen er noko av det trivelegaste ho gjer i løpet av heile året. (Foto: Kari Mathilde Hestad)Bokklubbens redaktør Tuva Ørbeck Sørheim (36) meiner at det å dele ut lesarprisen er noko av det trivelegaste ho gjer i løpet av heile året. (Foto: Kari Mathilde Hestad)

- Eg prøver alltid å gi inntrykk av at eg er ein beskjeden mann. Så slike prisar forsøker eg å plassere tilsynelatande bortgøymt i huset mitt. Med vekt på «tilsynelatande», flirer Nesbø, som i bokklubben har selt heile 57 000 eksemplar av «Snømannen».

Selt halvannan million bøker

Nesbøs forfattarskap er omsett til heile 30 ulike språk og fleire av bøkene hans om den litt slitne etterforskaren Harry Hole har toppa salslistene. Totalt i Noreg har Nesbø selt nærmare halvannan million bøker.

Det var to gongar tidlegare prisvinnar Anne Karin Elstad som delte ut prisen til Jo Nesbø. Den folkekjære forfattaren Elstad fekk lesarprisen både i fjor og i 2004.

«Snømannen» er Nesbøs sjuande roman på ti år med Harry Hole i hovudrolla.

I takketala karakteriserte Nesbø det som ei blanding av «fantastisk» og «ubehageleg» å få reaksjonar frå lesarane. Og fortel at han blei raud som eit tomat då Anne Holt for kom bort til han og sa: «Du har skrive ei utruleg god bok» etter at han hadde gitt ut sin første Harry Hole-roman.

- Første gong eg høyrde min eigen låt på radioen, låg eg heime i senga og reagerte med å tenkje: «Jamen eg har jo ingen klede på». Omtrent slik kjenner eg det når eg får kompliment og reaksjonar frå lesarane. Men sjølv om eg raudnar, blir eg alltid veldig, veldig glad, understreka Nesbø.

Vinnaren må gi halvparten av prispengane til eit sjølvvalt, lovande forfattarskap, og Jo Nesbø hadde valt ut Tiger Garté som debuterte i haust med boka «Burnout».

- Du er kongen

Tiger Garté takka Jo Nesbø varmt for pengane og karakteriserte suksessforfattaren som eit stort forbilde.

Tiger Garté fekk 50 000 kroner av Jo Nesbø og karakteriserte til gjengjeld krimforfattaren som «kongen i norsk litteratur». (Foto: Kari Mathilde Hestad)Tiger Garté fekk 50 000 kroner av Jo Nesbø og karakteriserte til gjengjeld krimforfattaren som «kongen i norsk litteratur». (Foto: Kari Mathilde Hestad)

- Du er kongen i norsk litteratur, eg siktar meg inn på å bli prinsen.

- Jo Nesbø er ein person det er umogleg å mislike. Trass i at han har hatt så stor suksess, mister han aldri bakkekontakta og er alltid hyggeleg med folk. Eg har aldri høyrt nokon seie eit negativt ord om deg, sa Garté til Nesbø i takketalen.

Slepp strøjobbar

- No slepp eg å ta fleire strøjobbar i år, men kan konsentrere meg om å skrive, sa den unge forfattaren nøgd til ABC Nyheter, og Garté kunne avsløre at han for tida jobbar med den ofte problematiske andre-boka.

Også Nesbø uttrykte stor glede for at lesarane med denne prisen viser at dei set pris på forfattarskapen hans.

- Eg blei veldig, veldig glad for å vinne denne prisen. Eg har dårleg samvit for at eg ikkje lenger maktar å ha så god kontakt med lesarane som eg kunne ønskje, eg har til dømes ikkje lenger kapasitet til å hjelpe til med særemner og slikt, fortel Nesbø til ABC Nyheter.

Difor vil han gjerne reklamere for si nystarta nettside www.jonesbo.com, der han håpar at elevar og andre interesserte vil få nok informasjon om forfattarskapen hans.

- Når kjem neste bok?

- Det kjem ei ny bok frå meg til sommaren. Om enn ikkje ein Harry Hole-roman, men ei bok eg vil karakterisere som «forbrytarkrim». I England er dette ein eigen sjanger, såkalla «crime thriller», forklarar Nesbø.

Personvernpolicy