Medvedev cruiset inn til overlegen seier

<p>Dmitrij Medvedev (t.v) har vunnet det russiske presidentvalget. Her sammen med Vladimir Putin. (Foto: Scanpix)  </p>
Dmitrij Medvedev (t.v) har vunnet det russiske presidentvalget. Her sammen med Vladimir Putin. (Foto: Scanpix)

Alle visste at Dmitrij Medvedev kom til å vinne det russiske presidentvalget. Men at valgdeltakelsen skulle bli usedvanlig høy, kom som en overraskelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Moskva (NTB-Geir Seljeseth):

Etter at 20 prosent av stemmene var talt opp søndag kveld lå Medvedev an til å få om lag 65 prosent av stemmene.

Kandidaten fra avtroppende president Vladimir Putins parti Det forente Russland hadde innkassert en overlegen seier over sine tre motkandidater, og feiringen i Kreml kunne begynne.

Medvedevs hovedutfordrer, kommunistlederen Gennadij Ziuganov, lå an til en klar annenplass med nærmere 20 prosent av stemmene. Han sier han er fornøyd med oppslutningen, men retter samtidig kraftig kritikk mot gjennomføringen av valget.

– Valget har vært preget av et totalt og kynisk falskneri. Vi er ekstremt bekymret for omfanget av den totale forfalskningen, sier Ziuganov.

Han viser særlig til rapportene om et enormt valgoppmøte flere steder i Russland og varsler at han vil gå rettens vei med valgfusket.

Mange stemte

Valgdeltakelsen i årets presidentvalg ser ut til å bli 67 prosent. Det er langt høyere enn hva ekspertene hadde spådd på forhånd.

Ettersom vinneren så å si var utropt på forhånd, var det spådd lav oppslutning, og Putin brukte sin siste tale før valget til å oppfordre russerne til å stemme.

Uavhengige observatører har meldt om flere brudd på reglene. Blant annet skal fabrikkarbeidere ha blitt truet med sparken eller lønnskutt hvis de ikke brukte stemmeretten. Flere steder skal dessuten observatørene ha blitt nektet adgang til valglokaler, og enkelte steder var det mulig å stemme to ganger, ifølge kritikere.

Det var på forhånd regnet som sikkert at den 42 år gamle advokaten Medvedev, som var Putins håndplukkede kandidat, ville vinne valget klart.

Han har lovet å følge i Putins fotspor og vil utnevne sin forgjenger til statsminister. Dermed er de fleste overbevist om at Putin fortsatt kommer til å ha stor innflytelse på russisk politikk.

Stemte for pensjon

Blant dem som var med på å gi Medvedev den overlegne seieren, var Nina Ivanova. Tross sine 90 år tok hun turen ut for å stemme på storfavoritten i et vintergrått Moskva.

– Jeg stemte på Medvedev. Nå får vi i alle fall pensjonene våre, sa hun til NTB.

Bare minutter før Ivanova kom for å stemme, var valglokalet på Matjejevagata stappfullt. Presidentkandidaten og ultranasjonalisten Vladimir Zjirinovskij hadde et stort pressekorps på slep da han avga sin stemme.

– For seieren, ropte han ut over lokalet mens den elektroniske stemmeurnen slukte stemmeseddelen hans.

Foreløpige resultater gir ham 12,5 prosent av stemmene, høyere enn de i underkant av 10 prosentene han har fått på meningsmålingene.

Siden Putin har gitt sin støtte til første visestatsminister Medvedev, hadde ingen av de tre øvrige kandidatene, Zjirinovskij, Ziuganov eller ukjente Andrej Bogdanov, noen mulighet til å vinne valget. (©NTB)

Personvernpolicy