Blodigste dag i Gaza på ett år

<p>En helsearbeider bærer en palestinsk baby som ble såret under den israelske militæroperasjonen nord på Gazastripen lørdag. Foto: REUTERS/Mohammed Salem/SCANPIX</p>
En helsearbeider bærer en palestinsk baby som ble såret under den israelske militæroperasjonen nord på Gazastripen lørdag. Foto: REUTERS/Mohammed Salem/SCANPIX

Israels operasjon på Gazastripen tiltar, og lørdag ble den blodigste dagen på ett år. Midtøsten-forsker frykter det kan gå mot en storstilt invasjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi bor midt i en krigssone. Vi ønsket å forlate huset vårt, men vi har sittet innesperret her siden natt til fredag, sier 21 år gamle Rami Mohammed Ali fra sitt hjem i Jabalya.

Etter at en israelsk firebarnsfar i byen Sderot ble drept i et palestinsk rakettangrep sist onsdag, er minst 71 palestinere drept i voldsomme israelske angrep mot mål på Gazastripen. To israelske soldater skal også være drept i kamper lørdag.

– Raketter og missiler suser forbi hele tiden, og bygningen er blitt rystet av miner som palestinere legger ut mot de invaderende israelske soldatene, sier Ali til Reuters.

– Mine små nevøer har grått hele tiden.

Drept mens de sov

Blant lørdagens minst 36 drepte palestinere er minst to kvinner og fire barn, blant dem en tolv år gammel jente og hennes elleve år gamle bror. De to søsknene ble drept av rakettsplinter mens de sov, forteller slektninger.

– Dette er virkelig krig. Ser du ikke bildene av barn og kvinner som er revet i stykker? Var det kvinner og barn som skjøt raketter? spør Mohammed Zaki fra sin klesforretning i Gaza by.

– Dette er triste og smertefulle dager for alle i Gaza. Ingen mat, ingen penger, ikke noe arbeid og i dag heller ingen sikkerhet, sier han til Reuters.

Minst 75 personer er såret, og tilstanden for mange av dem skal være kritisk.

– Kan gå mot invasjon

Israels aksjoner på Gazastripen kan være foranledningen til en storstilt invasjon av det palestinske området, frykter Midtøsten-ekspert Hilde Henriksen Waage.

Hun påpeker at den svake israelske regjeringen, som ledes av statsminister Ehud Olmert, kan bli presset av en utålmodig befolkning til å gå inn på Gazastripen.

Vedvarende palestinsk rakettbeskytning og israelske ofre bidrar til å øke presset og kan føre til at Israel på nytt invaderer området som landet trakk seg ut av etter 38 års okkupasjon i 2005.

– Israel vil i nær fremtid gjøre noe mer militært, men de vegrer seg for å gå inn i dette området med bakkestyrker. Et slikt scenario vil bli usedvanlig blodig, og det er selvsagt grunnen til at Israel ikke går inn, sier hun til NTB.

– Holocaust

De palestinske reaksjonene etter aksjonene de siste dagene er svært sterke. President Mahmoud Abbas beskriver offensiven som «verre enn holocaust», og Hamas-lederen Khaled Meshaal fra sitt eksil i Syria bruker den samme betegnelsen:

– Israels aksjoner i Gaza siden onsdag er det virkelige holocaust.

Han anklager også Israel for å «overdrive holocaust» og bruke folkemordet som en form for utpressing overfor resten av verden.

Israels viseforsvarsminister Matan Vilnai advarte fredag palestinerne og sa at de risikerer «shoah» (holocaust) dersom ikke skytingen av raketter mot Israel opphører.

USA oppfordrer Israel til å «tenke på konsekvensene» for de nye fredssamtalene som etter planen skal holdes neste uke, da USAs utenriksminister Condoleezza Rice kommer til Midtøsten.

Israel sier aksjonene mot Gazastripen er et svar på den palestinske rakettbeskytningen av landet som fortsatte for fullt lørdag. (©NTB)

Personvernpolicy