Lykke Li: «Youth Novels» (LL Recordings / EMI)En liten lykkepille

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jo da, overskriften lå i kortene. Men tro meg, du kan bli skikkelig lykkelig av debutplaten signert svenske Lykke Li.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Neste uke er det klart for bransjetreffet by:Larm. Denne gangen i Oslo. En av de utenlandske artistene som kommer til hovedstaden er Stockholmsjenta Lykke Li.

Når jeg hører navnet Lykke Li så tenker jeg på barnesangen «Lykke Liten» (da Lykke Liten kom til verden osv). Og det er noe barnslig og uvørent over Lykke Li. Først det åpenbare - hun er bare 21 år. Men også på grunn av den søte, uskyldige måten hun synger på og den lekne produksjonen som har gitt rom til små uventede krumspring. Det hele gir en følelse av balanse mellom naivitet og intelligens som bare et virkelig låtskrivertalent klarer å beherske på en stilfull måte.

Ryktene om jenta har tydeligvis fått flere allerede etablerte artister til å stille inn lupen mot det unge talentet. I musikkvideoen til den akustiske versjon av singelen «I'm Good I'm Gone» som ligger på MySpace-siden hennes, er det helt kobbel av svenske gjesteartister. Her finner vi Robyn, medlemmer fra Shout Out Louds, The Concretes og Laakso.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Singelen «I'm Good I'm Gone» er utrolig fengende og har et knallsterkt refreng. Den er nummer to av tre perler på rad, altså mellom «Dance Dance Dance» og «Let It Fall». På sistnevnte minner Lykke Li en hel del om allerede nevnte Robyn og en annen svensk kollega Jenny Wilson. Mens den enkle trommemaskin-beaten lar tankene fly til en robotdansende Khaela Maricich fra The Blow. Det blir moro å se om Lykke Li har samme tilstedeværelse og fremtoning på scenen under by:Larm.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er noe veldig svensk over Lykke Li. Hun lager rett og slett veldig bra popmusikk, noe svenskene er uforskammet dyktige til. Hun har fått med omtrent alle de hotteste av de hippe svenske musikerne. Samtidig er det noe veldig trendy over måten det presenteres på. Det hadde vært helt naturlig å finne Lykke Li på en av de kuleste svenske motebloggene med «freshe folk i gata». Det blir spennende å se om hun klarer å fornye seg igjen i takt med «trendbildet» eller om hun er bare et frisk lite blaff.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I likhet med Shout Out Louds har også Lykke Li fått med seg Björn Yttling som produsent. Mannen som kanskje er mest kjent fra trioen Peter, Björn & John har en egen evne til å få ut det beste av pop-leiren han jobber med. Noen av låtene på «Youth Novels» minner også om enkelte spor på Peter, Björn & Johns «Writer's Block». Lykke Li er dog litt mer eksperimentell og psykedelisk. På avslutningssportet «Window Blues» minner hun faktisk om Anja Garbarek.

«I can't get this trumpet out of my head» synger hun over spansk gitar og en veldig intetsigende trompetspilling. Jeg lover deg, det er ikke lett å få den trompet-tonen ut av hodet. Ikke bare postivive følelser når det gjelser den låta gitt, men det overser jeg for denne gang og nyter heller det faktum at hun går rett over i elektronikken igjen på catchy «Complaint Department». Enkle, funky beats og rene melodilinjer. «Youth Novels» er popmusikk man kan bli lykkelig av.

Les plateanmeldelser her

Les mer musikk her

Les Full av fuzz her

Les Lennart her

Les Blues Groove her

Les Lyttelua her