Manuela Ramin-Osmundsen går av

<p>Barne- og likestillingsminister Manuela Ramin-Osmundsen valgte torsdag ettermiddag å trekke seg. Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX. </p>
Barne- og likestillingsminister Manuela Ramin-Osmundsen valgte torsdag ettermiddag å trekke seg. Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX.

Barne- og likestillingsminister Manuela Ramin- Osmundsen (Ap) går av. Også Ida Hjorth Kraby trekker seg som barneombud, ifølge en pressemelding.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Manuela Ramin- Osmundsen hare bedt om å fratre. Det er en anmodning jeg har imøtekommet og som jeg mener er en riktig og nødvendig beslutning, sa statsminister Jens Stoltenberg (Ap) på en pressekonferanse torsdag ettermiddag.

Bakgrunnen for at hun trekker seg er en samtale med hennes og Krabys felles venninne, Anne Lise Ryel som er generalsekretær i Kreftforeningen.

- Det er en samtale som kan gi grunnlag for at hun har påvirket prosessen, sier statsministeren.

Synd
- I denne samtalen fortalte jeg Ryel at det var synd at Kraby hadde trukket seg som søker til stillingen som barneombud. Nå i ettertid ser jeg at dette kan ha virket uheldig, sier Ramin Osmundsen selv.

Ryel har bekreftet overfor statsministeren at hun etter samtalen med Osmundsen, tok kontakt med Kraby som da hadde trukket søknaden til stillingen som barneombud.

Under denne samtalen fikk Kraby vite at hun hadde vært en sterk kandidat til stillingen.

Da hun fikk beskjed om dette valgte hun igjen å stille som kandidat.

Umulig oppgave

- Slik situasjonen har utviklet seg har det blitt en umulig oppgave å gjennomføre de mange viktige sakene jeg er satt til å gjøre, sier den avtroppende statsråden.

Stoltenberg understreket at dette var opplysninger han burde fått langt tidligere i saken.

- Uavhengig om informasjonen har påvirket ansettelsesprosessen, så burde jeg ha hatt den tidligere, sa statsministeren.

Statsministeren skal ha informert Osmundsen om alvoret i at han ikke ble informert om dette tidligere.

– Dette alvoret har hun skjønt, sa en tydelig irritert Statsminister på pressekonferansen.

Osmundsen vil formelt gå av i statsråd fredag.

Kraby trekker seg også
Etter at statsråden hadde meldt sin avgang, kunngjorde også det påtroppende barneombudet Ida Hjort Kraby at hun trekker seg som barneombud. Dermed vil trolig ikke regjeringen gå så dypt inn i prosessen rundt utnevnelsen av det nye barneombudet som først varslet.

– Slik situasjonen har utviklet seg har det blitt en umulig oppgave å gjennomføre de mange viktige sakene jeg er satt til å gjøre, sier Osmundsen.

Barne- og likestillingsministeren vil formelt søke avskjed i statsråd fredag. Det blir trolig ikke utnevnt noen ny statsråd fredag, ifølge statsministeren.

Historisk
Martinique-fødte Manuela Ramin-Osmundsen ble historisk da hun som første innvandrer inntok en norsk ministerstol 18. oktober i fjor, da hun erstattet Karita Bekkemellem.

Ramin-Osmundsen kom til Norge i 1991 fra Frankrike, og ble innvilget norsk statsborgerskap tidlig i oktober 2007 – syv måneder etter at hun søkte om det.

Personvernpolicy