Han blir ikke president i år heller

<p>Ralph Nader har prøvd seg som presidentkandidat seks ganger, men flytter nok aldri inn i Det hvite hus. (Foto: Scanpix) </p>
Ralph Nader har prøvd seg som presidentkandidat seks ganger, men flytter nok aldri inn i Det hvite hus. (Foto: Scanpix)

Det finnes mange alternative partier i den amerikanske valgkampen, blant andre Pot Party og Pansexual Peace Party.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå er han med igjen, forbrukeradvokat Ralph Nader fra 1960-årene. Han er blitt 73 år gammel og for sjette gang har han kastet seg inn i valgkampen om å bli USAs president.

Men heller ikke i år har han noen mulighet for å bli valgt.

Noen mente at han var med på å trekke stemmer bort fra demokraten Kerry slik at Bush vant... Ralph Nader har forsøkt seg som partiløs kandidat og som kandidat for ett eller flere av de cirka 50 «tredjepartiene» som lever i skyggen av de to store partiene, Det republikanske partiet og Det demokratiske partiet.

Ved forrige presidentvalg, i 2004, endte Ralph Nader på tredjeplass etter de to hovedkandidatene, republikaneren George W. Bush og demokraten John Kerry.

Nader fikk imidlertid bare 0,4 prosent av stemmene. Noen mente at han var med på å trekke stemmer bort fra demokraten Kerry slik at Bush vant, men det er lite sannsynlig at Naders deltagelse hadde noen innflytelse på utfallet.

Ideologisk hensikt

Ralph Nader er bare en av mange som i løpet av dette året vil bli «presidentkandidater» for ett eller flere av «tredjepartiene». Noen stiller opp av en brennende, ideell eller ideologisk hensikt, noen gjør det for å få oppmerksomhet og noen gjør det simpelthen for moro skyld.

Noen stiller opp av en brennende, ideell eller ideologisk hensikt, noen gjør det for å få oppmerksomhet og noen gjør det simpelthen for moro skyld. Men det er ennå tidlig. Disse kandidatene går ikke gjennom noen nominasjonsprosess. De fleste er selvoppnevnte, og det koster å være kandidat. Så de venter til de kan få maks oppmerksomhet med å erklære sitt kandidatur.

En velkjent, «evig» kandidat i amerikansk politikk var Harold Stassen, som var guvernør i Minnesota fra 1939 til 1943 og som siden stilte til valg og førte kampanje hele ni ganger – siste gang i 1992. Han opphørte tidlig å være en seriøs kandidat.

Koalisjoner av særinteresser

USA har et topartisystem, hvor hvert av partiene nærmest er koalisjoner av grupperinger med særinteresser og forskjellige ideologiske ståsteder. De tar kampen på forhånd for å forsøke å forene politiske særstandpunkter, i stedet for å gå inn i regjeringsposisjon hvor flere småpartier må bli enige underveis. På partikongressene når kandidatene skal velges, skrives også hovedlinjene i «plattformene» – planke for planke, med policy-erklæringer.

De kandidatene som i dag er frontkandidater i nominasjonsprosessen er nesten «uvanlig typiske» for partiene. Demokratene ansees for å være mer liberale enn republikanerne – med unntak. I amerikansk sammenheng er det «liberalt» å ha en kvinne og en afroamerikaner i toppskiktet av sin politiske prosess. Og om den republikanske John McCain er det i dag mange som mener at hans største oppgave er å vise at han er «konservativ nok» for hovedtyngden av de republikanske velgerne.

Og naturligvis finnes minst ett parti som vil gjøre marihuana lovlig og ett som går inn for fri sex og fred på jorden... De to hovedpartiene stenger ikke for en blomstrende underskog av «tredjepartier» med mer eller mindre seriøse kandidater. Internettet åpner for muligheten for at enhver kan lage seg en hjemmeside og lansere seg selv som kandidat, men amerikansk politikk er også historisk sett fullt av mindre partier.

På den tradisjonelle politiske skala er det en flora av partier fra ytterste høyre til ytterste venstre fløy.

Angela Davis

Kommunistpartiet med aktivisten Angela Davis som en av lederne, lever fortsatt. Hun er kjent fra Black Panthers i 1960-årene, hun er nå 64 år gammel og er historieprofessor ved Univeritetet i California, Santa Cruz. Den nå avdøde kommunistlederen Gus Hall var partiets presidentkandidat i mange år. Det er nylig blitt avdekket at så lenge Sovjetunionen besto, kom det en konstant pengestrøm fra Moskva som bidrag til å spre kommunismen i USA.

Nazistpartiet ble etablert i 1959 og er fortsatt i live, men det har ikke hatt presidentkandidat siden George Lincoln Rockwell ble skutt av et partimedlem i 1967. Flere andre partier bruker nazi-navn og fane.

USA har to sosialdemokratiske partier, Democratic Socialists of America og Democratic Socialists USA, som begge er medlemmer av Sosialistinternasjonalen, som også det britiske Labour og Det norske Arbeiderpartiet er medlem av. De mener at USAs økonomi og samfunn for øvrig kan drives mer demokratisk for å tjene folkets behov, ikke for å skape profitt for de få. De mener dermed at mange styringssystemer i USA må legges om for å oppnå økt økonomisk og sosialt demokrati slik at vanlige mennesker kan ta del i mange av de beslutningsprosessene som styrer deres liv. Partiene splittet seg i synet på Vietnam-krigen i 1968.

George Wallace

Et av de mer kjente av disse «tredjepartiene» er American Independent Party med Alabamas guvernør George Wallace som stifter, leder og presidentkandidat i 1968. Han var en kjent forsvarer av raseskillet i sørstatene, og partiet fikk et sterkt populistisk innhold, konservativt, anti-Washington og anti-kommunistisk. Wallace fikk nær 14 prosent av stemmene (nær 10 millioner stemmer) og vant fem av Sørstatene. Senere gikk Wallace over til det demokratiske partiet, men AIP lever fortsatt med nye kandidater.

Ron Paul

Libertarian Party har liberaleren og kongressrepresentanten Ron Paul fra Texas som sin politiske ledestjerne. Han er riktignok nå knyttet til det republikanske partiet og stiller opp i primærvalgene. Han har aldri truet noen av hovedkandidatene, men han har markert seg i TV-debattene og blitt populær og respektert på grunn av sin konsekvente holdning til «større personlig frihet, mindre innblanding fra myndighetene og lavere skatter». Libertarian Party ble opprettet i 1971 og sier selv at det er det tredje største partiet i USA. Det har i år tilbudt Ron Paul å bli deres presidentkandidat.

Et annet tredjeparti er American Reform Party, som gikk ut fra presidentkandidat Ross Perots parti i 1997. Partiet gikk inn for Ralph Nader i 2000 og sier de vil stille kandidat også i år.

Og mange andre

Hvem andre? Flere sosialistpartier, flere grønne partier, et avholdsparti, et pasifistparti og et eget parti for krigsveteraner, for eksempel.

Og naturligvis finnes minst ett parti som vil gjøre marihuana lovlig (Pot Party ), ett som går inn for fri sex og fred på jorden (Pansexual Peace Party) og ett anti-imperialistisk marxistisk-leninistisk parti (The Worker USA).

Samtidig registrerer vi presidentkandidater som privatdetektiv Paul Kangas fra California, korrekturleser Jerry Kann fra New York og Average Joe Schriner fra Ohio. Men disse har ennå ikke funnet at noen av de cirka 50 partiene passer for dem, så det er mulig at listen blir enda lengre når vi kommer nærmere valgdagen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:53 Ny skadesmell for City-stjerne14:52 Ytterligere tre gutter siktet for drapsforsøk i Oslo14:35 Ber om penger for å beskytte barna mot corona: – Kynisk spill på frykt14:17 Solskjær med heldig trekning i europaligaen13:42 Tyrkia får full støtte fra Nato13:21 Grimsbø og Frafjord melder seg klare for Norge13:20 Store snømengder ventes i Telemark og Agder13:15 Ingen kjærlighet i luften mellom MDG og Høyre13:13 Venstre-topp vil ha Tesla-fabrikk til Norge12:36 – Brutalt hvis Nyland ikke får starte finalen12:14 FCK-stjerne siktet for overfall på politimann under kamp11:56 Corona i skolen: – Vi skal trøste, men holder nærkontakt på et minimum11:55 Dagligvarekjedene forbereder seg på mulig hamstring11:47 Fremmer mistillitsforslag mot fiskeriministeren11:44 Solskjær: – Det lengst nede jeg har vært11:33 Nav: Personer i hjemmekarantene har rett til sykemelding11:19 Koronafrykt gir hamstring av munnbind og masker11:08 Oljeprisen har falt under 50 dollar fatet11:07 Sagosen jubler for VM på hjemmebane: – Helt magisk!10:32 Russiske krigsskip på vei gjennom Bosporos10:15 Svømmestjerne utestengt i åtte år, mister OL10:11 Nordmenn dro på flere flyreiser til utlandet i fjor09:55 DNB tapte i Høyesterett – må ut med 350 millioner til kundene09:44 – Solbakken enestående for dansk fotball09:43 Ingen kombinasjon for Kristoffersen, været stopper Hinterstoder-renn09:35 Nå blir vigselsattesten digital09:19 Nordmenn svenskehandlet for 14,3 milliarder i fjor09:08 Nå åpner Tyrkia «porten til Europa»09:07 Virusfrykt gir halvering for Finn Reise08:59 Åpner informasjonstelefon for spørsmål om coronavirus08:46 Død person funnet i brennende bil i Moss08:10 Trondheim kommune fjerner dame- og herreskilt på toalettene07:40 Datteren med rørende minneord til Jahn Teigen07:36 Nye land rammet av Coronaviruset07:13 Jahn Teigen bisettes onsdag 11. mars07:01 New Zealand bekrefter første korona-tilfelle06:45 Storoppgjørene i kø for Ødegaard06:36 Profilert maktkritiker pågrepet i Hongkong06:35 Sverre Lunde Pedersens tøffe sesong06:30 Virke Reiseliv ber regjeringen om viruskriseplan06:30 USA: Minst 38 drept av høyreekstreme i 201906:20 Sykkelritt stoppet av koronavirus-tilfeller, nordmenn må testes06:00 Dette skjer i dag06:00 Målinger: Svakeste Høyre-måned på ti år05:55 Eksperter stusser over at Afrika har så få virustilfeller05:43 Dette skjedde i natt05:40 Første bekreftede tilfelle av koronavirus i Nigeria05:38 Virus rammer Equinor hardere enn Brexit og handelskrig05:30 Brexit: Frontene skjerpes før forhandlingsstart05:29 Minst 33 tyrkiske soldater drept i luftangrep i Idlib05:02 Dagbladet: Høyre-topper mener Sivertsen-saken har gått for langt04:34 Minnesota Wild utklasset Detroit Red Wings 7-104:15 Færre virustilfeller i Kina, opp i Sør-Korea02:40 USA fordømmer angrep på tyrkiske soldater02:37 Trondheim Ap likevel ikke samstemte om Giske02:13 Nytt bratt fall på børsen i Tokyo01:48 Virusfrykt gir hotellavbestillinger i hovedstaden01:28 Stoltenberg fordømmer syriske angrep mot tyrkiske styrker01:19 Sivertsen møter selskap han var styreleder for til samtaler om statsstøtte23:55 California-guvernør: 8.400 personer overvåkes for mulig virussmitte23:45 Tidligere kommunelege dømt for seksuell omgang med pasient23:42 Olympiakos snøt Arsenal for avansement i siste sekund23:10 København videre på Solbakkens 52-årsdag23:04 Storseier for Solskjær og Manchester United, enkelt videre til europaligaens åttedelsfinaler22:45 Tre pågrepet etter biljakt i Kristiansand22:06 Kulturdepartementet vil stanse ulovlig pengespillreklame på norske TV-skjermer21:47 Flere tyrkiske soldater drept etter luftangrep i Syria - åpner grensen til Europa21:44 Ny måne går i merkelig bane rundt jorden20:47 Ny kåring: Oslo S en av Europas dårligste jernbanestasjoner19:40 Tre nye nordmenn smittet av det nye coronaviruset19:25 Forsvaret får ikke hjelpe norsk polekspedisjon19:23 Får ikke tilgang til sexhjelpemidler18:16 Pilot pågrepet etter dødelig havari17:45 Virussmittet Tromsø-kvinne: – Jeg har det bra17:42 Kan løse mysteriet: Hentet opp 350 gjenstander fra «kannibalskip»17:29 Cruiseskip droppet å legge til kai i Tromsø på grunn av virusfrykt16:53 Politiet trodde de beslagla narkotika – viste seg å være en ost16:51 Corona-frykt for verdensøkonomien: – Det kan bli en global resesjon16:01 Stadig flere land forbereder seg på epidemi15:42 Lederstriden i Venstre skal være avblåst – Grande fredet15:36 Europaligakamp utsatt på grunn av orkanvarsel15:05 Aktor krever 1,5 års fengsel i bildrapssak14:53 Historisk dom: Ny rullebane i strid med Parisavtalen14:39 Dortmund-treneren vurderer å spare Haaland14:38 Tidligere toppledere hardt ut mot Trump-plan14:25 Norwegian-aksjen i fritt fall på børsen13:52 Norske domstoler avslutter samarbeid med Polen13:52 Flere tror på høyere boligpriser13:44 Bill Cosby raser mot dom: – Weinstein hadde ingen sjanse13:35 – Vi mener det er Erna Solbergs ansvar å rydde opp i dette rotet13:23 Liverpool med sterke økonomiske tall12:59 Forsker: Ugifte dør langt tidligere enn gifte12:50 Norendal pådro seg komplisert brudd i leggen12:49 Kvinne pågrepet og siktet etter knivstikking11:54 74 millioner i støtte til elektriske busser i Oslo11:53 Japan stenger alle skoler grunnet virusutbruddet11:07 Oppsagt NRK-ansatt anker til Høyesterett10:56 Forfatteren Annie Riis er død10:36 Sterk økning i handelen mellom Norge og Israel10:35 Brennhet Sørloth løftet salget til lokal baker
Siste nytt
14:53SportNy skadesmell for City-stjerne14:52NorgeYtterligere tre gutter siktet for drapsforsøk i Oslo14:35NorgeBer om penger for å beskytte barna mot corona: – Kynisk spill på frykt14:17SportSolskjær med heldig trekning i europaligaen13:42VerdenTyrkia får full støtte fra Nato13:21SportGrimsbø og Frafjord melder seg klare for Norge13:20NorgeStore snømengder ventes i Telemark og Agder13:15PolitikkIngen kjærlighet i luften mellom MDG og Høyre13:13MotorVenstre-topp vil ha Tesla-fabrikk til Norge12:36Sport– Brutalt hvis Nyland ikke får starte finalen12:14SportFCK-stjerne siktet for overfall på politimann under kamp11:56NorgeCorona i skolen: – Vi skal trøste, men holder nærkontakt på et minimum11:55PengerDagligvarekjedene forbereder seg på mulig hamstring11:47PolitikkFremmer mistillitsforslag mot fiskeriministeren11:44SportSolskjær: – Det lengst nede jeg har vært11:33PengerNav: Personer i hjemmekarantene har rett til sykemelding11:19Helse og livsstilKoronafrykt gir hamstring av munnbind og masker11:08PengerOljeprisen har falt under 50 dollar fatet11:07SportSagosen jubler for VM på hjemmebane: – Helt magisk!10:32VerdenRussiske krigsskip på vei gjennom Bosporos10:15SportSvømmestjerne utestengt i åtte år, mister OL10:11ReiseNordmenn dro på flere flyreiser til utlandet i fjor09:55PengerDNB tapte i Høyesterett – må ut med 350 millioner til kundene09:44Sport– Solbakken enestående for dansk fotball09:43SportIngen kombinasjon for Kristoffersen, været stopper Hinterstoder-renn09:35NorgeNå blir vigselsattesten digital09:19PengerNordmenn svenskehandlet for 14,3 milliarder i fjor09:08VerdenNå åpner Tyrkia «porten til Europa»09:07ReiseVirusfrykt gir halvering for Finn Reise08:59Helse og livsstilÅpner informasjonstelefon for spørsmål om coronavirus08:46NorgeDød person funnet i brennende bil i Moss08:10NorgeTrondheim kommune fjerner dame- og herreskilt på toalettene07:40NorgeDatteren med rørende minneord til Jahn Teigen07:36VerdenNye land rammet av Coronaviruset07:13NorgeJahn Teigen bisettes onsdag 11. mars07:01VerdenNew Zealand bekrefter første korona-tilfelle06:45SportStoroppgjørene i kø for Ødegaard06:36VerdenProfilert maktkritiker pågrepet i Hongkong06:35SportSverre Lunde Pedersens tøffe sesong06:30ReiseVirke Reiseliv ber regjeringen om viruskriseplan06:30VerdenUSA: Minst 38 drept av høyreekstreme i 201906:20SportSykkelritt stoppet av koronavirus-tilfeller, nordmenn må testes06:00NorgeDette skjer i dag06:00PolitikkMålinger: Svakeste Høyre-måned på ti år05:55Helse og livsstilEksperter stusser over at Afrika har så få virustilfeller05:43NorgeDette skjedde i natt05:40VerdenFørste bekreftede tilfelle av koronavirus i Nigeria05:38PengerVirus rammer Equinor hardere enn Brexit og handelskrig05:30PengerBrexit: Frontene skjerpes før forhandlingsstart05:29VerdenMinst 33 tyrkiske soldater drept i luftangrep i Idlib05:02NorgeDagbladet: Høyre-topper mener Sivertsen-saken har gått for langt04:34SportMinnesota Wild utklasset Detroit Red Wings 7-104:15Helse og livsstilFærre virustilfeller i Kina, opp i Sør-Korea02:40VerdenUSA fordømmer angrep på tyrkiske soldater02:37PolitikkTrondheim Ap likevel ikke samstemte om Giske02:13PengerNytt bratt fall på børsen i Tokyo01:48PengerVirusfrykt gir hotellavbestillinger i hovedstaden01:28VerdenStoltenberg fordømmer syriske angrep mot tyrkiske styrker01:19PolitikkSivertsen møter selskap han var styreleder for til samtaler om statsstøtte23:55VerdenCalifornia-guvernør: 8.400 personer overvåkes for mulig virussmitte23:45NorgeTidligere kommunelege dømt for seksuell omgang med pasient23:42SportOlympiakos snøt Arsenal for avansement i siste sekund23:10SportKøbenhavn videre på Solbakkens 52-årsdag23:04SportStorseier for Solskjær og Manchester United, enkelt videre til europaligaens åttedelsfinaler22:45NorgeTre pågrepet etter biljakt i Kristiansand22:06PolitikkKulturdepartementet vil stanse ulovlig pengespillreklame på norske TV-skjermer21:47VerdenFlere tyrkiske soldater drept etter luftangrep i Syria - åpner grensen til Europa21:44VerdenNy måne går i merkelig bane rundt jorden20:47ReiseNy kåring: Oslo S en av Europas dårligste jernbanestasjoner19:40NorgeTre nye nordmenn smittet av det nye coronaviruset19:25NorgeForsvaret får ikke hjelpe norsk polekspedisjon19:23NorgeFår ikke tilgang til sexhjelpemidler18:16VerdenPilot pågrepet etter dødelig havari17:45NorgeVirussmittet Tromsø-kvinne: – Jeg har det bra17:42VerdenKan løse mysteriet: Hentet opp 350 gjenstander fra «kannibalskip»17:29NorgeCruiseskip droppet å legge til kai i Tromsø på grunn av virusfrykt16:53NorgePolitiet trodde de beslagla narkotika – viste seg å være en ost16:51PengerCorona-frykt for verdensøkonomien: – Det kan bli en global resesjon16:01Helse og livsstilStadig flere land forbereder seg på epidemi15:42PolitikkLederstriden i Venstre skal være avblåst – Grande fredet15:36SportEuropaligakamp utsatt på grunn av orkanvarsel15:05NorgeAktor krever 1,5 års fengsel i bildrapssak14:53VerdenHistorisk dom: Ny rullebane i strid med Parisavtalen14:39SportDortmund-treneren vurderer å spare Haaland14:38VerdenTidligere toppledere hardt ut mot Trump-plan14:25PengerNorwegian-aksjen i fritt fall på børsen13:52NorgeNorske domstoler avslutter samarbeid med Polen13:52PengerFlere tror på høyere boligpriser13:44KulturBill Cosby raser mot dom: – Weinstein hadde ingen sjanse13:35Politikk– Vi mener det er Erna Solbergs ansvar å rydde opp i dette rotet13:23SportLiverpool med sterke økonomiske tall12:59NorgeForsker: Ugifte dør langt tidligere enn gifte12:50SportNorendal pådro seg komplisert brudd i leggen12:49NorgeKvinne pågrepet og siktet etter knivstikking11:54Norge74 millioner i støtte til elektriske busser i Oslo11:53Helse og livsstilJapan stenger alle skoler grunnet virusutbruddet11:07KulturOppsagt NRK-ansatt anker til Høyesterett10:56KulturForfatteren Annie Riis er død10:36PengerSterk økning i handelen mellom Norge og Israel10:35SportBrennhet Sørloth løftet salget til lokal baker
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus