Meny

Verste januar noensinne på Oslo Børs

Verste januar noensinne på Oslo Børs

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hovedindeksen på Oslo Børs sank med 19,8 prosent fra 2. til 31. januar 2008. Det er i korthet historien om et varslet nyttårsrally som i stedet ble tidenes nedtur.

Oslo (NTB-Einar Olsen) I fjor steg indeksen i januar med 4,5 prosent, året før med 8,0 prosent og årene før derigjen med henholdsvis 2,3 og 7,5 prosent. Vi må tilbake til det elendige børsåret 2003 for å finne en nedgang i januar, men selv da dreide det seg ikke om mer enn 5,1 prosent.

Også i årene 1998 og 1999 var januar problematisk for investorene, men regulære børskrakk inntreffer vanligvis om høsten, og nedgangen vi har opplevd dette året har man ikke hatt maken til i Oslo i januar.

Lærdom for synsere

Med den mulighet nettet nå gir til alle som ønsker å se tilbake på hva ekspertene har sagt, bør utviklingen i januar tilsi at synsere heretter holder kjeft.

Både før jul og i romjula ble det avgitt sterke vitnesbyrd om hvor langt over 500 poeng hovedindeksen ville gå i det kommende nyttårsrallyet. Selv ikke dommedagsprofet Jens Ulltveit–Moe, som framsto på DNs førsteside med dystre spådommer, våget å senke indeksen mer enn 10 prosent.

De fleste andre løftet den, og absolutt ingen var i nærheten av å tenke på tallet 19,8 prosent med et minus foran.

Mest interessant er det at fra midten av desember til utgangen av januar har det ikke kommet fram noe nytt om bestemte selskaper eller om finansmarkedet. Alt det som er skjedd i de store bankene, var forutsett allerede tidlig i høst da likviditeten tørket inn på begge sider av Atlanteren.

Fremmer edruelighet

Fra krakket på Wall Street i oktober 1929 via et tilsvarende krakk i 1987 har oktober festet seg i folks bevissthet som den farligste børsmåneden.

Tilsvarende har januar blitt forbundet med det konstruerte ordet nyttårsrally fordi svært mange investorer avslutter det gamle året med å selge seg ut av tapsaksjer av skattemessige grunner før de igjen går løs på markedet med håp og tro om et bedre børsår enn det foregående.

Årets januar vil høyst sannsynlig bidra til langt større edruelighet blant synsere samtidig som folks tro på analytikere og andre eksperter har fått noen skudd, både foran baugen og i vannlinjen.

De endelige tall holdt opp mot spådommene tilsier at investorer heretter bruker sitt eget vett, og skulle de trenge eksperthjelp, er psykologer og psykiatere trolig et mer naturlig valg enn finansanalytikere. Og fredag begynner februarrallyet. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus