Varis’ B-prøve positiv

Den finske skiskytteren Kaisa Varis’ (32) B-prøve var positiv. Det bekrefter at hun igjen har dopet seg. Dermed er karrieren trolig over.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kaisa Varis blir nå kanskje utestengt på livstid etter at B-prøven også viser seg å være positiv. (Foto: Scanpix)Kaisa Varis blir nå kanskje utestengt på livstid etter at B-prøven også viser seg å være positiv. (Foto: Scanpix)

Helsingfors (NTB-FNB-AFP):Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) meddelte torsdag at hun har brukt EPO.

– Resultatet av B-prøven ble offentliggjort i dag, og det bekrefter resultatet av A-prøven, heter det i en uttalelse fra IBU torsdag.

Varis selv nektet for å ha dopet seg etter at hun nok en gang ble avslørt. Den finske jenta krevde at B-prøven ble analysert, noe som skjedde i Lausanne i Sveits, og ikke hjalp skiskytteren nevneverdig.

Slutt?

Ifølge Lauri Tarasti som ledet den statlige utredningen etter dopingskandalen i Lahti 2001, er det nå kroken på døra for 32-åringen. Sannsynligvis kan hun vente seg utestengelse fra toppidretten på livstid.

– I visse tilfeller kan idrettsutøvere søke om benådning, men her er det snakk om en så lang straff at det ikke spiller noen rolle for hennes elitekarriere. Den er over, mente Tarasti.

Det er ikke bare Varis’ og hennes nærmeste som rammes av skandalen. Det finske skiskytterlandslaget får også svi økonomisk.

Sponsor-nei

To av landslagets største sponsorer, Rautaruukki og Hertz, trekker seg nemlig etter avsløringen. Det betyr langt mindre penger å rutte med for skiskytterforbundets virksomhetsleder Janne Hakala og co.

– Kontraktene (med sponsorene) inneholder dopingklausuler. Rautaruukki var vår hovedpartner. Vi hadde også en betydelig avtale med Hertz. Dette er et stort tilbakeskritt, sa Hakala.

Finlands idrettsminister Stefan Wallin krever nå en utredning fra forbundet.

Varis avla positiv dopingprøve etter konkurransene i Oberhof 6. januar. Hun avga også positiv dopingprøve under ski-VM i 2003 og ble utestengt i to år.

Varis vant én verdenscupseier som skiskytter, i tyske Ruhpolding 11. januar i år, før hun igjen satt i klisteret. Denne seieren vil trolig bli tilkjent russiske Svetlana Sleptsova som ble nummer to.

Varis-saken kan tvinge IBU til ikke lenger godta at tidligere dopingdømte idrettsutøvere får delta i skiskyting. (©NTB)

Personvernpolicy