Meny

USAs sentralbank kutter renta

Den amerikanske sentralbanken, her representert ved sentralbanksjef Ben Bernanke, bestemte seg onsdag for å sette ned renta med et halvt prosentpoeng. Foto: Reuters / Jim Young / Scanpix.  

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den amerikanske sentralbanken kutter renta med et halvt prosentpoeng til 3 prosent.

Rentekuttet onsdag kommer kun en drøy uke etter forrige gang sentralbanken senket renta. Til sammen er rentenivået redusert med 1,25 prosentpoeng, noe som er en av de raskeste rentereduksjonene i moderne amerikansk historie.

Sentralbankens beslutning er et forsøk på å hindre økonomisk tilbakegang som følge av krisen i bolig- og kredittmarkedene.

- Den amerikanske sentralbankens rentekutt på 0,5 prosentpoeng vil redusere behovet for nye renteøkninger i Norge, sier sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken.

- Tvert om må nå hovedstyret i Norges Bank vurdere om den norske styringsrenten skal reduseres fordi dollaren stadig svekkes mot norske kroner. Det kan skape problemer i norsk næringsliv, men samtidig vil de store anstrengelsene som amerikanske myndigheter nå gjør, bidra til å legge en bunn både i aksjemarkedet og norsk økonomi, sier Mork til NTB.

Han mener tallene for den norske detaljhandelen i desember viser at også Norge beveger seg i samme retning som andre land, men foreløpig i svært beskjedent omfang. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus