Meny

Tilfreds Olmert går ikke av etter kritisk rapport

Israels statsminister Ehud Olmert «handlet ut fra en sterk og ærlig overbevisning og forståelse av hva de betraktet som nødvendig for Israels interesse» da han ga ordre om en stor militær offensiv like før våpenhvilen trådte i kraft. Det er slutningen til kommisjonen som gransket Israels krig mot Hizbollah i Libanon. Over 30 israelske soldater ble drept i denne offensiven. Foto: REUTERS/Gil Yohanan/ SCANPIX  

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Israels statsminister Ehud Olmert blir sittende ved makten etter at en rapport om krigen i Libanon kritiserer regjeringens ledelse.

- Kritikken i denne rapporten er mye mer moderat enn kritikken i den første, foreløpige rapporten, sier en av Olmerts rådgivere. - Vi er tilfreds med den, tilføyer han overfor nyhetsbyrået AFP.

- Statsministeren og regjeringen tar ansvar og vil foreta forbedringer, sa Olmerts kabinettssekretær Oved Yehezkel til den israelske hærens radio.

- Å ta ansvar betyr å fortsette, reparere, forbedre og fortsette å lede veien framover, tilføyde han.

Alvorlige feil

Israels regjering og militære begikk alvorlige feil i beslutningsprosessen om Israels krig i Libanon i 2006, fastslår en regjeringsoppnevnt granskningsrapport.

Feilene ble begått både på militært og politisk nivå, sa granskningsgruppens formann Elihhu Winograd på en pressekonferanse i Jerusalem onsdag.

Den israelske hæren var ikke forberedt på den siste offensiven som ble iverksatt rett før våpenhvilen trådte i kraft, og klarte ikke å nå målene, fastslår rapporten. Krigen betegnes som en stor og alvorlig fiasko.

Slipper lettere

Statsminister Ehud Olmert slipper personlig lettere unna i rapporten enn det mange på forhånd hadde ventet.

- Vi er overbevist om at både statsministeren og forsvarsministeren handlet ut fra en sterk og ærlig overbevisning og forståelse av hva de betraktet som nødvendig for Israels interesse, sa Winograd, tidligere høyesterettsdommer i Israel.

Over 30 israelske soldater ble drept i den siste offensiven som ble iverksatt rett før en FN-forhandlet våpenhvile skulle tre i kraft sommeren 2006.

Siste 28 dager

Winograd-kommisjonens rapport tar for seg krigens siste 28 dager. Fjorårets foreløpige rapport var knusende mot Olmert. Statsministeren ble beskyldt for å mangle dømmekraft, ansvarlighet og forsiktighet da han besluttet å gå til krig mot Hizbollah.

En meningsmåling utført for den israelske fjernsynsstasjonen Channel 10, viser at 58 prosent av de spurte ønsket Olmerts avgang før kommisjonens rapport ble offentliggjort. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus