Meny

Mafiaen infiltrerer staten

Haugevis av uavhentet søppel i Napoli 28. januar. Mafia-kontrollerte søppelfylllinger skaper store problemer. Foto: Scanpix/AFP.
 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mafiaens omfattende infiltrasjon av de offentlige tjenestene i Italia truer med å skape en mafiaregjering sør i landet, heter det i en fersk rapport.

Rapporten om mafiavirksomheten er utarbeidet av den italienske staten, og tegner et dystert bilde av faren for en mafiøs regjering sør i landet, melder nyhetsbyrået AFP.

Den 1000 sider lange studien er ennå ikke offentliggjort, skriver nyhetsbyrået. I rapporten advarer det italienske anti-mafia-direktoratet om at infiltrasjonen har nådd slike høyder at «statens øverste interesser står på spill.»

Kontroll
Rapporten advarer om at mafiaen kan ta kontroll over lokale myndigheter sør i landet, og dermed slå kloa i offentlige tjenester og deres budsjett, melder ANSA.

Francesco Forgione, lederen for anti-mafiakommisjonen i det italienske parlamentet, nevner regionene Campania og Calabria som spesielt utsatte.

Campania har i vinter vært rystet av en søppelhåndteringskrise knyttet til mafia-kontrollerte fyllplasser. Calabria er hjemmet til den fryktede Ndrangheta-mafiaen.

- Linjen har nå blitt krysset, og dette berører det politiske høyre, venstre og sentrum, sier Forgione.

Få vil stå frem
Lederen for anti-mafiadirektoratet i Calabria, Nicola Gatteri, skriver i avisen Il Sole-24 Ore at det var vanskelig å slå fast i hvilken grad 'Ndrangheta-mafiaen har infiltrert det politiske systemet. Særlig fordi få tidligere medlemmer er villige til å stå frem og vitne mot mafiaen.

Gruppen er svært sterk og etterlater seg få spor, la han til.

Mandag avhørte italiensk politi flere regionale politikere i en granskning knyttet opp mot drapet på lokalpolitikeren Francesco Fortugno.

Lørdag bøyde presidenten for øya Sicilia av for presset og sa han ville gå av etter å ha blitt fengslet for å ha samarbeidet med mafiaen.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus