Kenya i frykt etter nye grusomheter

Ungdommer fra kikuyu-stammen sperrer en vei i byen Naivasha, der det i helgen er blitt meldt om en rekke grusomme hatangrep. (Foto: Reuters / Peter Andrews / SCANPIX)
Ungdommer fra kikuyu-stammen sperrer en vei i byen Naivasha, der det i helgen er blitt meldt om en rekke grusomme hatangrep. (Foto: Reuters / Peter Andrews / SCANPIX) 
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nye grusomme hatangrep skaper stor frykt i Kenya. Volden har gjort Kofi Annans megling enda vanskeligere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Mer om uroen i Kenya
* Den etnisk-politiske uroen i Kenya startet etter at president Mwai Kibaki ble erklært som vinner av presidentvalget 27. desember i fjor.
* Opposisjonsleder Raila Odinga beskylder Kibaki for valgfusk. Også internasjonale valgobservatører kritiserer valget.
* Konflikten går i stor grad etter etniske skillelinjer, blant annet med angrep på folkegruppen kikuyu, som Kibaki tilhører. Folkegruppen har i lang tid dominert politikk og økonomi i Kenya.
* Over 700 mennesker er drept, noen i etniske hatangrep, andre i sammenstøt mellom demonstranter og politi. Minst 250.000 mennesker er drevet på flukt og lever under harde kår som interne flyktninger. Kenyanske menneskerettsorganisasjoner mener tallet er langt større – rundt 600.000.
* Kenyas 35 millioner innbyggere tilhører mer enn 40 ulike etniske grupper. De viktigste er kikuyu (22 prosent), luhya (14), luo (13), kalenjin (12) og kamba (11), ifølge offisiell statistikk. (©NTB)

Nakuru/Oslo (NTB-Ann Fredriksen): Igjen blir uskyldige mennesker banket opp, angrepet med macheter og brent til døde vest i landet. Tusenvis av mennesker er igjen på flukt, drevet fra hjemmene sine fordi de tilhører «feil» folkegruppe.

Den norske hjelpearbeideren Stener Vogt var i helgen vitne til at en kenyaner ble dratt ut av en minibuss og steinet av en gjeng ungdommer i byen Nakuru.

– Mannen fikk så store skader at han trolig ikke overlevde, opplyser Vogt til NTB på telefon. Angrepet skjedde like ved UNICEF-kontoret der Vogt arbeider.

Han beskriver situasjonen som meget vanskelig og usikker og mener det som har skjedd er ufattelig.

Selv om Nakuru i er dominert av kikuyu-stammen, går volden begge veier. Dødstallene fra helgen er uklare, men byens likhus melder at det har mottatt minst 64 lik. De fleste er unge menn, og mange skal ha blitt drept da gjenger utstyrt med macheter, metallstenger og pil og bue barket sammen i utkanten av Nakuru.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Utrenskning

– Her i byen er det relativt rolig nå. Det er først og fremst i landsbyene rundt at utrenskningen foregår. Det kommer gjenger som gir ordre om at folk må dra, eller de brenner ned husene, sier Vogt.

En av de verste hendelsene skjedde i byen Naivasha, de åtte mennesker brant til døde etter at en gjeng ungdommer satte fyr på et hus.

– Det er svært farlig nå, og alle sider synes å være mye mer organisert, sier den britiske statssekretæren Mark Malloch Brown, som har ansvar for Afrika-spørsmål, til BBC. EU truet mandag med å kutte bistanden til Kenya hvis ikke politikerne i landet viser større vilje til å løse krisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig forsøker Den afrikanske union (AU) å finne løsninger som kan stanse volden.

– Vi i Afrika kan ikke vende det døve øret til når en tragedie utspiller seg rundt oss, sa lederen for AU-kommisjonen, Alpha Oumar Konare, til AUs utenriksministre som mandag var samlet i Etiopia i forkant av et AU-toppmøte senere i uka.

Artikkelen fortsetter under annonsen

FNs tidligere generalsekretær Kofi Annan, som er engasjert som megler, mener at det haster med å finne en løsning slik at landet ikke synker ned i et enda verre kaos. Siden det omstridte valget i romjula en over 900 mennesker drept, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Teller lik

Røde Kors arbeidet mandag med å telle lik i Naivasha, skriver BBC. Arbeidet besto blant annet i å gå gjennom restene av nedbrente hus.

Politistyrker skal natt til mandag har drept flere personer idet de forsøkte å sette fyr på enda flere hus.

I byen Kisumu, som er kjent som en bastion for opposisjonen, demonstrerte flere tusen rasende mennesker mot drapene som først og fremst skal ha rammet luo-stammen. Politiet svarte med tåregass og skremmeskudd. Ifølge innbyggere ble to personer skutt og drept.

Slo i hjel tyskere

Søndag kveld ble også to tyskere ofre for de lovløse tilstandene som nå preger det østafrikanske landet. En turist og en forretningsmann ble slått i hjel av en gjeng med ranere på feriestedet Diana sør for havnebyen Mombasa, melder nyhetsbyrået AP. De to ble jaget fram til leiligheten de bodde i. Der overmannet ranerne en vakt før de to tyskerne ble slått i hjel med klubber og macheter.

Drapene skal ikke være knyttet til den etniske volden, men de vil etter alt å dømme skape enda mer trøbbel for Kenyas allerede hardt rammede turistnæring. (©NTB)