Syntetisk liv

Artikkelen fortsetter under annonsen

Amerikanske forskere har kommet et langt skritt videre i arbeidet med å skape en form for syntetisk liv. Hele genomet til en bakterie er satt sammen på kunstig vis i et laboratorium.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Genomet er en form for kode som viser sammensetningen av arvestoff i organismer. Gjennombruddet i arbeidet med å gjenskape denne koden for en utvalgt bakterie er beskrevet i nyeste utgave av det amerikanske vitenskapstidsskriftet Science.

Vitenskapsfolkene ved J. Craig Ventner-instituttet i delstaten Maryland håper at de ved hjelp av genteknikk skal gjøre det mulig å lage organismer som kan produsere renere former for drivstoff. Dette kan bidra til å redusere utslippene av CO2 til atmosfæren.

– Vi må skille mellom syntetisk liv og kunstig liv. Syntetisk liv betyr at vi omkonstruerer kromosomene i cellene, vi skaper ikke helt nye og kunstige former for liv, understreker Dr. Hamilton Smith overfor den britiske rikskringkastingen BBC.

Smith er en av forskerne bak studien som er beskrevet i Science. Studien kan komme til å skape ny debatt om de etiske sidene ved «kunstige livsformer», selv om Hamilton Smith understreker at det ikke er dette han og hans kolleger har arbeidet med. (©NTB)