Meny

ESA har funnet tresatsingstiltak EØS-stridig

– Dette er et komplisert regelverk og det gjelder et program som ble etablert under en tidligere regjering, sier Landbruks- og matminister Riis-Johansen. (Foto: Scanpix)
 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Eftas overvåkingsorgan (ESA) mener Landbruks- og matdepartementets tidligere verdiskapingsprogram, det såkalte Treprogrammet, har vært EØS-stridig.

Treprogrammet 2000-2005 har ikke vært i samsvar med EØS-avtalens regler om statsstøtte, framgår det av ESAs vedtak i saken som ble truffet onsdag, melder Landbruks- og matdepartementet i en pressemelding.

ESA konkluderer med at utbetalt støtte i utgangspunktet må betales tilbake, men viser samtidig til forhold ved selve saken som gjør at omfanget av tilbakebetalingen kan være begrenset.

Innovasjon Norge

Innovasjon Norge forvaltet programmet for departementet fra det ble startet i 2000 til det ble avsluttet i 2005. I alt er det overført 160 millioner kroner til programmet.

Blant dem som har nytt godt av midlene er Norsk Treteknisk Institutt ved NTNU i Trondheim, Trefokus, Tresenteret, Landbrukshøyskolen på Ås, Wood Polymer Technologies ASA og Klikk Byggesystem, ifølge norkstreindsutri.no.

Norge har en frist på to måneder til å gi ESA en tilbakemelding om hvordan saken følges opp.

Landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen (Sp) sier departementet må bruke tid på å gå gjennom ESAs argumentasjon og konklusjoner:

– Dette er et komplisert regelverk og det gjelder et program som ble etablert under en tidligere regjering, sier Riis-Johansen.

Betongindustrien klaget

Det var betongindustrien som klaget saken inn for ESA da den ikke vant fram med en klage til Konkurransetilsynet i 2004.

Konkurransetilsynet vedgikk at verdiskapingsprogrammet kunne ha konkurransevridende virkninger, men fant det ikke hensiktsmessig å gå videre med saken «fordi konkurransevridningen fremtrer som tilsiktet ut fra nasjonale skogbrukspolitiske målsetninger». (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus