Meny

Prodi kjemper om de folkevalgtes tillit

Prodi kjemper om de folkevalgtes tillit

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Italias statsminister Romano Prodi kjemper om tilliten fra landets folkevalgte. Men selv president Giorgio Napolitano ser ut til å tvile på om Prodi kommer seg gjennom krisen.

Prodi kom seg som forventet gjennom første runde onsdag og fikk støtte fra 326 av representantene i nasjonalforsamlingens annetkammer. 275 representanter hadde derimot ikke tillit til statsministeren og hans sentrum-venstre-regjering.

Men torsdag venter en større utfordring i førstekammeret, der utfallet er mer uvisst ettersom regjeringen mistet flertallet da det lille partiet Udeur trakk sin støtte til koalisjonen mandag.

– Akutt krise

Udeur er partiet til Italias tidligere justisminister Clemente Mastella, som måtte gå av i forrige uke fordi det er innledet etterforskning mot ham og hans kone i en korrupsjonssak.

Det er Prodi selv som har bedt om en tillitsvotering etter at det vesle sentrumspartiet, som består av tidligere kristeligdemokrater, ikke lenger ville støtte ham. Men president Napolitano er bekymret og mener landet er i en akutt politisk krise.

Under en 60-årsmarkering for Italias grunnlov sa Napolitano at en følelse av frykt og mistro er i ferd med å bre seg i befolkningen. Talen ble holdt bare få timer før avstemningen i annetkammeret.

Prodi dro tidligere samme dag på et overraskende besøk til Napolitano og hadde en halvtimes samtale med Italias statsoverhode. Ifølge en regjeringskilde har presidenten rådet Prodi til ikke å gjennomføre avstemningen i førstekammeret torsdag, skriver italienske medier.

– Intet nytt

Men ikke alle italienere deler president Napolitanos bekymring.

– Jeg klarer bare ikke å se at dette er noe nytt, sier pensjonisten Luigi Marini fra Roma.

Italia har hatt over 60 regjeringer siden andre verdenskrig.

– Jeg har nådd en viss alder, og disse krisene skjer når regjeringer er ustabile. Jeg tror ikke vi trenger å dramatisere dette, fortsetter Marini.

Det er heller ikke første gang Prodis 20 måneder gamle regjering ber om tillitserklæring: Den har allerede overlevd 31 slike voteringer i nasjonalforsamlingen. Hvis han taper den 32., har han ingen annen mulighet enn å gå av. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus