Meny

EM-analysen

EM-målet er nådd, men hva nå?

EM-målet er nådd, men hva nå?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mesterskapet på hjemmebane er reddet for Gunnar Pettersen, spillerne og Norges Håndballforund. Nå skal bonusen hentes, og den kan bli høy!
Dag Vidar Hanstad

ABC Nyheters håndballekspert vil følge det norske laget tett under håndball-EM.

Hanstad er doktorgradsstipendiat ved Norges idrettshøgskole. Han har tidligere vært sportssjef og kommentator i Nordlandsposten, Fædrelandsvennen og Aftenposten. Hanstad har spilt 150 landskamper i håndball og har vært trener på eliteserienivå. Hanstad driver nettstedet sportsanalyse.com


Med full pott fra grunnspillet går veien trolig til Lillehammer via Stavanger for Norge. Lørdag spilles kampen om 5.plassen i Håkons Hall, noe som vil innebære den beste plasseringen i moderne tid.

Samme dag spilles det to andre kamper på Lillehammer, og det faller det helt naturlig å snakke om Norge som en mulig semifinalist. Det skyldes at Norge har stabilisert seg på et høyt nivå, har mange spillere i flytsonen og skal inn i en pulje som ikke virker avskrekkende.

Kamper mot Polen, Slovenia og Kroatia er absolutt å foretrekke i forhold til det som foregår i Trondheim, der Spania, Tyskland og Frankrike skal ut i kappløp om semifinalepass i en pulje som også består av overraskelseslaget Ungarn, et Sverige i fremgang og uforutsigbare Island.

Jo da, jeg vet at Polen var i VM-finalen for ett år siden, Slovenia har et EM-sølv fra 2004, mens Kroatia er regjerende OL-mester. Men i dette EM har ingen av lagene overbevist. Mest oppløftene for Norges del er det at Kroatia spiller med stor mangel på stabilitet. Søndag klarte Slovenia å holde kroatene til 22-22 da ti minutter gjenstod. At det endte 29-24, kan tolkes som en maktdemonstrasjon, men så langt har en av forhåndsfavorittene båret preg av at flere spillere ikke har kommet skikkelig i gang.

Pettersen har vist

Landslagssjef Gunnar Pettersen var under betydelig press før EM. Etter to skuffende mesterskap trengte han å vise resultater på hjemmebane. Han sa selv at det ville være slutt hvis laget skuffet igjen. Nå kan han gjøre klar for sin morsomste uke i en lang håndballkarrièren, og den vil bli fulgt av OL-kvalifisering til våren.

Pettersen har gjort det meste riktig i både oppkjøringen og de første dagene av EM. Etter at Kristian Kjelling og målvakt Ole Erevik fikk mye spilletid mot Montenegro (og brukte den godt), kan han glede seg over at nesten hele troppen tar med seg go’følelsen inn i hovedrunden.

Triumf for arrangøren

Det gjør også Håndballforbundet. Det blir utsolgt tre dager til ende i Stavanger, men også i Trondheim ligger det an til full brakke. Tre kamper skal spilles hver dag, og i programmet inngår blant annet Spania-Frankrike (tirsdag), Tyskland-Frankrike (onsdag) og Tyskland-Sverige (torsdag). Dette er en sjanse idrettsinteresserte trøndere ikke bør gå glipp av.

Det er billettsalg som berger mesterskapet for Håndballforbundet etter som det europeiske forbundet (EHF) tar inntektene for TV-rettigheter og reklame. Med Norge som et av lagene til Lillehammer lørdag, blir det ikke bare sportslige suksess, men også økonomisk.

Les mer på sportsanalyse.com

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus