Rekordmange selunger

Rekordmange selunger
Rekordmange selunger

Hele 55 selunger ble født på Helgoland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette skjer etter at selen på øyen ble vernet i fjor. Da var det bare 32 seler og 27 året før. 55 selunger er dermed ny rekord.

I Norge driver vi jakt for å holde gråselbestanden under kontroll. Mest fordi den regnes av fiskerinæringen som en konkurrent om matfisken. De er intelligente dyr, og finner fort ut hvor enkelt det er å forsyne seg av fisk som er ferdig fanget i garn og ruser. Haverten kan også overføre parasitter til torsk og ellers skade villaks. Derfor er det bred interesse for bestandkontroll.

For å regulere bestandstilveksten av kystselen, settes årlige kvoter for fangst. Det jaktes hovedsakelig på havert og steinkobbe og kvotene blir satt etter anbefaling fra Havforskningsinstituttet. I 2004 var den totale kvoten for havert og steinkobbe tilsammen på drøyt 2.100 dyr.

I Østersjøen vokser bestanden med sju prosent i året, og i dette området er haverten fredet.

Personvernpolicy