Politisk kaos etter drapet på Bhutto

Sårede og drepte ble fraktet bort etter bombeangrepet i Rawalpindi torsdag. Foto: Reuters/Mian Khursheed/SCANPIX
Sårede og drepte ble fraktet bort etter bombeangrepet i Rawalpindi torsdag. Foto: Reuters/Mian Khursheed/SCANPIX 
Artikkelen fortsetter under annonsen

Pakistan kastes ut i politisk kaos etter drapet på Benazir Bhutto. Valget i januar henger i en tynn tråd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om den politiske utviklingen i Pakistan
* 6. oktober: Pervez Musharraf blir gjenvalgt som president.
* 10. oktober: Tidligere statsminister Nawaz Sharif forsøker å vende hjem fra eksil, men blir straks arrestert og deportert til Saudi-Arabia.
* 18. oktober: Tidligere statsminister Benazir Bhutto vender tilbake fra eksil etter først å ha forhandlet med Musharraf i Dubai om en mulig maktdeling.
18. oktober: Umiddelbart etter hjemkomsten blir Bhutto utsatt for et attentat mens hun holder tale i Karachi. Over 100 mennesker blir drept. Bhutto selv kommer fra det uten skader.
* 3. november: Musharraf innfører militær unntakstilstand. Bhutto skrinlegger samarbeidet med Musharraf.
* 22. november: Høyesteretts nye medlemmer avviser alle innsigelser mot at Musharraf deltok i presidentvalget.
* 25. november: Nawaz Sharif får dra tilbake til Pakistan etter at Musharraf gir etter for press fra Saudi-Arabia.
* 28. november: Musharraf tas i ed som president for en ny periode etter å ha oppfylt løftet om å trekke seg som forsvarssjef.
15. desember: Musharraf opphever unntakstilstanden og erklærer at det skal holdes valg til nasjonalforsamling 8. januar.
* 27. desember: Bhutto blir drept i et attentat mens hun holder tale i Rawalpindi.
Kilde: NTB

Den pakistanske opposisjonslederen Benazir Bhutto ble drept i et selvmordsangrep i Rawalpindi torsdag. Bildet ble tatt under en pressekonferanse i Lahore i november. Foto: Reuters/Ali Imam/SCANPIXDen pakistanske opposisjonslederen Benazir Bhutto ble drept i et selvmordsangrep i Rawalpindi torsdag. Bildet ble tatt under en pressekonferanse i Lahore i november. Foto: Reuters/Ali Imam/SCANPIX

Attentatet mot den populære politikeren fant sted mindre enn to uker før valget hvor hun selv var kandidat, og mange frykter politisk krise og omfattende opptøyer i dagene som kommer.

Les mer:

- Vil medføre kaos

Uroen sprer seg i Pakistan

Flere kommentatorer uttrykte bekymring for at valget på ny nasjonalforsamling neppe kan holdes som planlagt 8. januar.

– Jeg tror det er en reell mulighet for at Musharraf vil bestemme seg for at situasjonen har kommet ut av kontroll og at det er nødvendig å innføre unntakstilstand igjen, sier analytikeren Farzana Shaikh til nyhetsbyrået Reuters.

Få timer etter attentatet kom meldingen om at den pakistanske opposisjonslederen Nawaz Sharif vil boikotte det kommende valget. Han krever også at Musharraf må gå av umiddelbart.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig kom meldingene om omfattende uro flere steder i landet, fra Himalaya i nord til kysten mot Indiahavet i sør. Busser og biler ble satt i brann, og flere ble drept i storbyen Lahore og i Sindh-provinsen hvor Bhutto vokste opp.

President Musharraf ga terrorgrupper skylden for attentatet.

– Jeg ber hele nasjonen om å samarbeide. Vi vil ikke hvile før vi har fjernet disse terroristene, forsikret presidenten, uten at opptøyene så ut til å gi seg av den grunn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skutt

Bhutto ble drept under et valgmøte i Rawalpindi, byen hvor hennes egen far, tidligere statsminister Zulfikar Ali Bhutto, ble henrettet ved henging for 28 år siden.

Selvmordsbomberen slo til bare noen minutter etter at den kvinnelige opposisjonslederen hadde talt til tusener av begeistrede tilhengere Bhutto ble skutt i nakken og brystet idet hun skulle stige inn i bilen sin, og like etterpå sprengte attentatmannen seg selv i lufta og tok med seg et 20-tall andre i døden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Åstedet for attentatet var fullt av blod etter at Bhutto ble kjørt bort. En reporter meldte at han så flere politimenn, blant avrevne kroppsdeler og blod ved inngangen til parken der attentatet skjedde.

– Hun er blitt martyr, sa Bhuttos sikkerhetsrådgiver Rehman Malik da det var kjent at Bhutto var død av skadene hun fikk.

– Vi ba gjentatte ganger regjeringen om beskyttelse for henne, men de reagerte ikke, hevdet Malik

Ekstreme islamister

Tilhengere av Bhutto samlet seg utenfor sykehuset i Rawalpindi hvor kirurgene forsøkte å redde livet hennes. Da de fikk beskjeden om at hun var død, tok raseriet overhånd. Flere ropte slagord mot president Pervez Musharraf, og dørene til sykehuset ble knust.

Torsdag kveld norsk tid hadde ingen tatt på seg ansvaret for ugjerningen. Men etter det forrige attentatet mot Bhutto i oktober hevdet hun selv at det fantes medlemmer i regjeringspartiet og elementer innen sikkerhetstjenestene som hadde hatt en finger med i spillet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg finnes det grupper i utkanten av de ekstreme, religiøse partiene i Pakistan som har vært svært fiendtlig innstilt til den kvinnelige politikeren.

– Det blir interessant å se i hvilken grad vanlige pakistanere nå vil vende seg mot disse partiene og beslektede grupper, sier forsker Elisabeth Eide til NTB.

Blodig velkomst

Både Bhutto og opposisjonslederen Nawaz Sharif har vært statsministre, to ganger hver, og begge har bodd flere år i eksil etter at de ble anklaget for korrupsjon. I forbindelse med valg på ny nasjonalforsamling i januar har begge kommet tilbake til landet.

Da Bhutto kom tilbake til Pakistan i oktober, ble følget hennes utsatt for et selvmordsangrep. Angrepet tok livet av minst 136 mennesker.

Bhutto kalte det et angrep på demokratiet og lovet å ikke vike unna. Hun har i høst vært sterkt kritisk til president Pervez Musharraf og hans avgjørelse om å stille som presidentkandidat mens han fortsatt var forsvarssjef. Da Musharraf i november innførte unntakstilstand, ble Bhutto satt i husarrest flere ganger fordi hun planla å delta i politiske demonstrasjoner. (©NTB)

Les mer:

- Vil medføre kaos

Uroen sprer seg i Pakistan

Et liv i konflikt

Se video